fbpx

Muskelpressur

Et triggerpunkt (myofascialt triggerpunkt ) er et spent punkt i en spent muskelknute/ muskelstreng.
Muskelpressur

Triggerpunktsbehandling / Muskelpressur

Et triggerpunkt (myofascialt triggerpunkt ) er et spent punkt i en spent muskelknute/ muskelstreng. Triggerpunkter anses som en av de vanligste årsakene til muskel-og leddsmerter. Triggerpunkter kan finnes i alle kroppens muskler. Triggerpunktet kan gi smerter i det området det er lokalisert, men det kan også gi smerter et annet sted på kroppen (projisert smerte). Eksempelvis kan triggerpunkter i hals, nakke og skulderregionen gi hodepine. Triggerpunkter i skulderparti kan gi smerter ut i arm og triggerpunkter i setet kan gi smerter ut i bena.

L

Vanlige årsaker til triggerpunkter:

  • Akutt overbelastning/uttrøttning av en muskel.
  • Langvarig overbelastning/uttrøtning av en muskel.
  • Dårlig bevegelighet i ryggraden eller annen leddpatologi.
  • Rask aktivering av en muskel uten oppvarming.
  • Å holde en muskel maksimalt forkortet over en lengre tidsperiode (statisk arbeid)
  • Andre triggerpunkter
  • Stress
  • Traume, muskelskade
L

Hvordan behandler man triggerpunkter?

Selve triggerpunktbehandlingen går ut på at naprapaten trykker på punktet (muskelpressur) til smerten minsker, for så å trykke ytterligere. Dette gjentas noen ganger til smerten slipper. Behandlingen rettes mot å bryte en ond smertesirkel i muskelen slik at muskelen kan slappe av. Smerten som pasienten søker hjelp til hos naprapaten  (f.eks hodepine eller utstrålning i armen), kan oppleves under behandlingen. Identisk smerte under behandling kan gi oss en pekepinn på hvor årsaken til smerten sitter. Behandlingen kan være smertefull, men med god kommunikasjon mellom naprapaten og pasienten tilpasses behandlingen til hver enkelt pasient. Naprapaten kan også benytte seg av nålbehandling (dry needling), muskeltøy og massasje for å redusere triggerpunktene.

L

Triggerpunkter omtales ulikt

Triggerpunkter har under de seneste hundre årene hatt flere ulike navn. Dessverre brukes en del av de gamle navnene fortsatt. Dette kan skape forvirring hos både terapeuter og pasienter. Eksempler på slike navn er muskelknuter, tenderpoints, myalgi, muskelreumatisme og muskelbetennelse.

L

Målet med triggerpunktsbehandlingen

Målet med triggerpunktsbehandling er å tøye ut muskelfibrene i et spent område for å bryte den onde sirkelen. Muskelen vil deretter kunne slappe av som igjen gir gode muligheter for legning og økt sirkulasjon i området. Mange kan oppleve mindre spenning i muskelen og kan føle seg sterkere etter en triggerpunktsbehandling.

L

Kan man jobbe med triggerpunktene selv?

Våre naprapater i Stavanger og Klepp er flinke til å fortelle deg hvordan du best mulig kan holde muskulaturen din mest mulig avslappet ved hjelp av ulike styrke og tøyeøvelser. Vi viser deg gledelig teknikker med muskelrulle, foamroller eller triggerball for å hjelpe deg å behandle dine triggerpunkter selv hvis du ønsker det.

Behandlingsteknikker

L

Massasje

L

Muskeltøy

L

Mobilisering

L

Manipulasjon

L

Nervemobilisering

L

Triggerpunktsbehandling

L

Dry Needling

L

Holdningstrening og hjemmeøvelser

Pin It on Pinterest