fbpx

Smerte

Smerte er en subjektiv opplevelse som ofte knyttes til en skade i kroppen eller noe som føles som om det kan skade kroppen. Smerte er et faresignal vi skal lytte til.

Smerte

Sliter du med smerte?

Smerte er en subjektiv opplevelse som ofte knyttes til en skade i kroppen eller noe som føles som om det kan skade kroppen. Smertefølelsen kan også finnes i fravær av skade. Opplevelsen av smerte avhenger av flere ulike faktorer, spesielt om smerten har vært tilstede over lengre tid. Smerteopplevelsen kommer ofte av en smerteutløsende årsak, men psykiske faktorer, sosiale faktorer og tidligere opplevelser har betydning for hvordan og hvor sterk man opplever smerten.

L

Smerte er et livsviktig faresignal

Smerte er et livsviktig faresignal som informerer oss om at noe ikke er som det skal i kroppen. Smerte er derfor et signal som vi bør høre på, og prøve å gjøre noe med. Fysiologisk er smerte en strøm av elektriske impulser (nervesignaler) til hjernen. I hjernen omvandles dette til en sanseopplevelse, altså den smerten vi som mennesker føler og opplever.

Smerteopplevelsen er subjektivt og opplevelsen varierer fra person til person. Smerte kan beskrives på mange ulike måter, f.eks som murrende og dov smerte, stikkende smerte, huggende smerte, brennende smerte, ilende smerte, strålende smerte, pulserende eller konstant smerte. Smertens styrke, varighet, lokalisasjon og kvalitet danner tilsammen et mønster som kan gi gode indikasjoner på hva din smerte skyldes. 

L

Viktig å bryte smertetilstanden

Smerte på grunn av akutte eller kroniske overbelastningsskader er svært vanlig. En tidlig og korrekt diagnose til for eksempel en naprapat med tilhørende naprapatbehandling er av stor verdi for å bryte smertetilstanden. Det er viktig å bryte smerten tidligst mulig for å minske sjansen for utvikling av en kronisk smerte. Smerten oppstår gjerne under tilfriskningsfasen av et skadet eller sykt vev for å beskytte skadede strukturer eller påskynde legningsprosessen.

L

Muskelsmerter

Muskelsmerte er en av de vanligste smerteopplevelsene. Slik smerte kan oppstå ved en akutt skade eller når det forekommer en ubalanse i muskelsystemet /bevegelsesapparatet over tid. Muskelsmerter fører ofte til en akutt eller kronisk overbelastningsproblematikk. Denne overbelastningen kommer gjerne på grunn av hjernens evne til å korrigere rekrutteringsmønsteret i muskelsystemet for å avlaste et slitent eller skadet område. Kroppen vil deretter jobbe på en mer ugunstig arbeidsmåte for å skåne et slitent eller skadet område. Dette kan på sikt føre til en ny overbelastning og smerte.

Muskelsmerte kan også oppstå ved en bristning eller ruptur av muskelen eller om det forekommer en betennelsesreaksjon i muskelen. Har du tatt en betennelsesdempende kur og opplever at smerteproblematikken kommer raskt tilbake er det ofte flere faktorer bak smerten. Det kan være lurt å oppsøke naprapatene i Optimal Bevegelse for å se på en eventuell muskelubalanse og hva som kan være årsaken til at irritasjonen eller betennelsen kommer tilbake.

L

Leddsmerter

Leddsmerter er også veldig vanlig i vårt samfunn. Smerter i ledd kan komme som følge av skade eller sykdom. Ved leddsmerter er det ofte hevelse, rødhet og nedsatt bevegelighet i leddet. Mange ulike sykdommer kan gi leddsmerter. Ulike typer gikt, revmatiske sykdommer og fibromyalgi kan gi leddsmerter. Det er heller ikke uvanlig med leddsmerter når man har feber. Andre årsaker til leddsmerter kan være idrettsskader. Ved idrettsskader er ofte ett eller flere leddbånd i nærheten involvert, som ved forstuing.

Forskning viser at de som er fysisk aktiv har mindre leddsmerter enn andre. Inntak av ulike fettsyrer hevdes også å kunne ha positive effekter på leddsmerter. På samme måte som muskelsmerter vil leddsmerter gi et annet bevegelsesmønster for å prøve å avlaste det smertefulle området. Dette kan på sikt gi andre plager, smerter og overbelastningsskader. Har du smerter anbefaler vi at du får den undersøkt og at helsepersonell  prøver å finne ut hvorfor smerten er der. Naprapaten kan ofte hjelpe deg å finne ut hvorfor du har leddsmerter. Hvis det ikke har med ledd eller muskler å gjøre, og vi mener du bør utredes videre så sender vi deg videre. 

L

Smerten påvirker deg

Smerter fører til nedsatt ytelse i hverdagen, fravær fra arbeidsplassen og det sosiale liv. Smerte og ubehag påvirker også nattesøvn og humøret i ulik grad. Det beste du kan gjøre ved smerte er å finne ut hvorfor den oppstår. Våre naprapater i Trondheim og Stavanger hjelper deg gjerne med å bryte smertesirkelen din. 

Ønsker du å lese mer om smerte og forståelsen av hva som påvirker den, kan du lese mer på en informasjonsside om smerte som en naprapatkollega har laget på omsmertepå123.no (pdf). 

Du kan også være interessert i:

L

Smerter i hodet

Les mer om smerter i hodet, spenningshodepine, nakkehodepine, migrene svimmelhet og kjevesmerter.

L

Muskelsmerter - muskelskader og strekk

Mer om smerter i muskler, muskelstrekk, ømme muskler, stramme muskler osv.

L

Smerter i rygg og bekken under og etter graviditet

Les mer om hva du kan gjøre og hva det kan være om du har smerter under og etter graviditeten.

Pin It on Pinterest