fbpx

Naprapatiens historie

Naprapatien ble grunnlagt på starten av 1900-tallet av Dr. Oakley Smith (1880-1967)

Historie

Naprapatiens historie

L

Grunnlagt av Dr. Oakley Smith

Naprapatien ble grunnlagt på starten av 1900-tallet av Dr. Oakley Smith (1880-1967).

Smith var utdannet kiropraktor, men gikk tidlig bort fra subluksasjonsteorien (at ryggvirvlene hopper ut av ledd). Smith mente at årsaken til smerte og plager i bevegelsesapparatet (muskler, skjelett, ledd, nervesystem og bindevev) fantes i blant annet bindevevsforandringer og spenninger i mykdeler i området rundt- noe han kalte for “connective tissue”. I dag vet man gjennom forskning at det var mye riktig i hans sluttsatser.

Smith utviklet et spesifikt system for å behandle, samt et system for å kartlegge og dokumentere undersøkelsesfunn basert på de nye teoriene.

Smiths teknikker var også påvirket av manuelle teknikker han hadde lært seg under en studiereise til Europa, til Bøhmen (Tsjekkia). Han oppsøkte etter reisen bøhmiske utvandrere i USA for å lære mer om deres behandlingsmetoder som var kalt napravit.

L

Første naprapatskole åpnet i 1907

I ca 1905 flyttet Smith til Chicago og ga behandlingsformen navnet naprapati, av det tsjekkiske ordet ”napravit” som betyr å korrigere. Endelsen ”pati” kommer av det greske ordet ”pathos”, som betyr lidelse. Naprapati skulle bety ”å korrigere årsak til lidelse”. Smith startet så en naprapatutdanning, Chicago School of Naprapathy, i 1907.
L

Naprapatien og norden

I 1970 startet den første naprapaten i Sverige, Bjørn Jönson Berg, Naprapathögskolan i Stockholm. Han hadde sin bakgrunn fra sine naprapatstudier i Chicago hvor en av hans lærere var selveste Oakley Smith. Naprapatutdannelsen i Stockholm preges av det brede synet på oppkomsten av muskel- og skjelettsystemets plager som Smith grunnla med sin forskning om connective tissue. Denne måten å se det på, kombinert med åpenhet for ny forskning ledet til en kraftig utvikling av virksomhetsområdet naprapati. Det å ikke bare behandle symptomene men å søke årsaken til pasientens problem, slik som Smith gjorde, har hele tiden stått sentralt i naprapatien. Dette har ledet til at naprapatene har et bredt behandlingsarsenal der effektive behandlingsteknikker som for eksempel manipulasjon og mobilisering kombineres med mykdelsteknikker som massasje og tøyning. (Teksten på denne siden er hentet fra Norge og Sveriges Naprapatforbund sine hjemmesider)

Pin It on Pinterest