fbpx

Ofte stilte spørsmål

Ingen spørsmål er dumme. Finner du ikke det du lurer på er det bare å kontakte oss.

Spørsmål om Naprapati 

Her har vi samlet spørsmål vi ofte får

Har jeg behov for henvisning fra lege før jeg kommer til naprapaten?

Nei, hos oss trenger du ingen henvisning. Har du behandlingsforsikring privat eller gjennom arbeidsplassen kan du med fordel ta kontakt med de så du får noe eller alt dekket av forsikringen.

Hva er forskjellen på en naprapat, fysioterapeut, osteopat, manuell terapeut og kiropraktor?

Dette er et litt vanskelig spørsmål da alle disse terapeutene har mange av de samme verktøyene de bruker under behandlingen selv om de har ulike utdannelser. Før var det mer slik at fysioterapeuten jobbet mest muskulært og med rehab øvelser, mens kiropraktoren for det meste utførte bare “knekking”. Naprapaten blir da en terapeut litt midt i mellom som både utfører “knekking” og den muskulære behandlingen. Dette er jo essensen i naprapati- vi leter etter årsaken bak plagen og behandler alt som inngår i bevegelsesapparatet. Med tiden og forskningen som er kommet ser vi mer og mer at terapeutene tilnærmer seg hverandre. Du vil finne fysioterapeuter og osteopater som jobber veldig likt en naprapat og naprapater som jobber veldig likt en kiropraktor og motsatt. Så i all hovedsak så er det den ene terapeuten sin utdannelse, egne erfaringer, interesser og tankesett som former dem til den terapeuten de er blitt. Det viktigste i valg av terapeut for deg vil være å finne en terapeut som kan hjelpe deg med plagene dine og en terapeut som du har tillit til.

Hvilke behandlingsteknikker bruker naprapaten?

Vi kombinerer muskelbehandling som blant annet triggerpunktsbehandling og massasje med leddjustering og leddmobilisering. Vi bruker også nålbehandling i form av Dry -Needling og muskeltøy. Vi kombinerer våre behandlingsteknikker ut i fra hva som er best for akkurat deg og dine plager. Vi utfører aldri en teknikk du ikke er komfortabel med. For oss er samspillet med deg som kunde viktig, og synes du noen teknikker passer deg bedre enn andre vil vi gjerne at du sier i fra så vi kan ta hensyn til dette. Liker du for eksempel ikke “knekking” eller nåler så bruker vi bare andre teknikker.

Er første time bare undersøkelse eller får jeg også behandling?

Første time kjører vi en anamnese (en samtale rundt din smerte) og undersøkelse basert på anamnesen. I de aller fleste tilfeller utfører vi både undersøkelse og behandling på første time. Er det slik at vi ser at dette er noe vi ikke skal behandle med naprapati og vi dømmer din tilstand dit hen at dette må videre til lege eller en annen spesialist så sender vi deg videre.

Vil jeg få noen øvelser eller tips på hva jeg bør og ikke bør gjøre?

Hos oss vil du alltid få tips til hva du bør og eventuelt ikke bør gjøre. Vi gir deg øvelser etter ditt behov og aktivitetsnivå. Ofte er øvelsene så enkle og uten hjelpemidler at du kan utføre de hvor som helst og når som helst. Dette gjør det ofte enklere å utføre øvelsene og vi ser at øvelsene oftere blir utført. Har du behov for mange øvelser og kanskje et treningsprogram så tilpasser vi det til deg også.

Bør jeg ta røntgen, MR eller CT før jeg oppsøker naprapat?

De aller fleste muskel -og leddplagerplager behøver ikke et bilde i form av røntgen, MR eller CT. Det er sjeldent noe annet funn her enn naturlig slitasje ved “normale muskel og leddplager”. Hvis vi mener at vi burde hatt et bilder eller en videre undersøkelse for å være sikker på videre behandling kommer vi til å si ifra om dette. Og vi er da også behjelpelig med å lage en summering/henvisning til din lege om hvorfor vi ønsker et bilde/undersøkelse.

Hvor lang utdannelse har en naprapat?

Vår utdannelse er å 4 år. Våre naprapater har alle utdannet seg i Stockholm. Les mer her om vår utdannelse.

Hvorfor har jeg vondt?

Smerte er en subjektiv opplevelse som ofte knyttes til en skade i kroppen eller noe som føles som om det kan skade kroppen. Smertefølelsen kan også finnes i fravær av skade. Opplevelsen av smerte avhenger av flere ulike faktorer, spesielt om smerten har vært tilstede over lengre tid. Smerteopplevelsen kommer ofte av en smerteutløsende årsak, men psykiske faktorer, sosiale faktorer og tidligere opplevelser har betydning for hvordan og hvor sterk man opplever smerten. Stress, lite fysisk aktivitet og ensidig trening er noen faktorer som kan skape en “ubalanse” som igjen fører til smerter i muskler og ledd. Ofte sitter IKKE problemet der smerten er, men et annet sted. Derfor er vi naprapater mest opptatt av å finne årsaken til plagene dine og gi deg rett behandling og gode øvelser. 

Hvorfor kommer smertene alltid tilbake?

Har du smerter og plager fra muskler og ledd som stadig kommer tilbake kan det være at du ikke har funnet årsaken bak plagene. Vi ser ofte at finner vi årsaken til at smertene kommer og gjør noe med dette så kan man bli helt fri for plagene. Da kan det være lurt med en god undersøkelse slik at man får sett på hva som gjør at plagene stadig kommer tilbake. Andre ganger kan plagene kommer tilbake og tilbake fordi man ikke er så flink med øvelsene som man har fått. De øvelsene vi gir til våre kunder er ikke for vår skyld. De gir vi til dere for at dere skal holde plagene i sjakk eller aller helst bli kvitt for godt.

Kan jeg ha med min baby eller småbarn på naprapatbehandling?

Babyer som sover i vogn eller bilstol bruker å gå fint å ha med seg. Også barn som sitter på stolen å venter mens behandling pågår. Dette er helt greit for oss, men vit at tiden vi har til rådighet kan bli litt mindre når eventuelt barn krever mor/far sin oppmerksomhet.

Har du noen andre spørsmål til oss?

Ta kontakt med våre naprapater på Klepp eller i Stavanger. Vi er her for deg og svarer deg gjerne på det du måtte lure på.

Pin It on Pinterest