fbpx

Sene­betennelse

Senebetennelse eller seneirritasjon og senelidelse som vi ønsker å betegne det da det sjeldent dreier seg om en betennelse i senene.

Senebetennelse

Sliter du med senebetennelse eller seneirritasjon?

Senebetennelse heter tendinitt på fagspråk. Endelsen ”itt” forteller oss at det har med betennelse å gjøre, og at det foregår betennelsesreaksjoner i senen. Det forskning viser i dag er at det er mer sjeldent enn ofte man finner betennelsessubstanser i en sene som gjør vondt. Du har kanskje selv opplevd at betennelsesdempende medikamenter har lite effekt, og straks du ikke tar noe betennelsesdempende er smertene tilbake som før.

.

L

Senebetennelse - seneirritasjon eller senelidelse?

Senebetennelse er et innarbeidet ord i dagligtale blant helsearbeidere og folk flest. Seneirritasjon eller senelidelse er et bedre begrep når man ser at det er sjeldnere betennelser enn man før trodde. Av den grunn blir det også viktigere å finne årsaken bak senebetennelsen/seneirritasjonen enn å få betenelsesdempende medikamenter for plagene. Tar man tak i årsaken bak, minsker belastningen på den vonde senen og gjør riktige tiltak er det større sjanse for å bli bra og man kan unngå at plagene kommer tilbake igjen og igjen. Jo raskere man tar tak i seneplagene jo lettere er det å bli bra da smerte i senenen over tid kan skade senen.

L

Hva kjennetegner en senebetennelse - seneirritasjon?

Symptomene på senebetennelse eller plager med senene kjennetegnes av smerte i senen, gjerne i området der senen fester inn mot leddet. Mange opplever smerter ved bevegelse som påvirker den vonde senen, gjerne i nærheten av leddet hvor senen som er smertefull fester inn. Noen opplever det som smertefullt å ta på muskel/sene og eventuelt en hevelse i området. 

L

Hvorfor får jeg senebetennelse/ seneplager?

Senebetennelse eller seneirritasjon som vi liker å kalle det kommer ofte av langvarig statisk arbeid eller gjentatt overbelastning. For yrkesaktive kommer det ofte etter mye og ensidig arbeid over tid, for eksempel frisører, malere, murere, kontorister osv. For idrettsutøvere kan de komme når treningsmengden øker mye eller blir endret. Og for andre kan det komme etter en periode med uvante bevegelser, som f.eks mye oppussing, maling eller raking.

L

Hva kan jeg gjøre selv ved senebetennelse?

For å minske smerten og irritasjonen i senen kan du redusere belastningen du har på senen.

Du kan ta små pauser i hverdagen der du belaster senen, skifte stillinger når du arbeider. Du kan tenke på å trene jevnt og øke belastning gradvis når du trener. Og du kan tenke på at styrketrening er veldig bra for senene i kroppen. Det øker din kapasitet mot mekanisk belastning og gjør deg sterkere slik at du tåler større belastning over tid.

L

Deler seneplagene opp i tre faser

Hvis man dykker litt dypere inn i senefysiologien deler man på fagspråk inn seneplager/tendinopatier inn i tre faser.

Fase 1 – senen blir smertefull: Kort fortalt er den første fasen den fasen der senen reagerer på overbelastningen (kompresjon, friksjon og strekk). Senen hovner opp og blir smertefull og man får følelsen av at det er betent. Senen hovner opp for å redusere belastningen på senen( fordeler belastningen over et større område og øker stivheten i senen). Dette kan ofte ses på bilder der mange får diagnosen senebetennelse eller tendinitt pga hevelsen i senen. I denne fasen bevarer senen sin opprinnelige struktur og senen har god prognose på å bli helt fin igjen ved rette tiltak. Senen er ikke skadet på dette tidspunktet og blir oftest helt fin igjen. Tar man ikke tak i symptomene i den vonde senen går man over i fase to.

Fase to – seneforandringer: Fase to kjennetegnes av at det begynner å skje forandringer i senens oppbygning, blant annet at kollagenstrukturen i senene endrer seg. Kollagenet i senen brytes ned som følge av at overbelastningen fortsetter. Man ser også at blodkar og tilhørende nerver kan vokse seg inn i senen. Ofte er det eldre og stivere sener som utvikler disse plagene lettest ettersom de ikke er så tilpasningsdyktige lengre. Denne fasen og neste fase kan også ses på bilder og da kaller man tilstanden ofte for tendinose.

Fase 3 – endret senestruktur: Har man gått lenge med en smertefull og vond sene tar det lengre tid for å bli helt god igjen. Senestrukturen er endret og man ser flere endringer inne i senen. Senen blir tykkere og mange kan utvikle en kul i senen i denne fasen. Mange snakker også om en fjerde fase av senedegenerering der man snakker om senebrister og at senen ryker delvis eller helt. Les mer om senerupturer her.

L

Hva gjør naprapaten med min senebetennelse / seneirritasjon?

I første omgang med en smertefull sene må man prøve å avlaste senen mest mulig slik at den ikke blir så smertefull. For å få avlastet senen må man vite når senen irriteres eller belastes mest. Da er det viktig å begrense stillinger og bevegelser som gir kompresjon eller friksjon av senen. Man ønsker også å få dempet spenningene i muskelen senen er en del av og i musklene rundt som utfører den samme bevegelsene.

Våre naprapater på Klepp og i Stavanger jobber mye med seneirritasjoner. Det viktigste for våre naprapater er å finne ut årsaken bak smertene i senen. Vi behandler for å forsøke å dempe spenningen i muskelen senen er en del av, og jobber med musklene i området rundt som har påvirkning på den vonde senen. Vi ser også på leddenes funksjon lokalt og i ryggraden for å få en optimal bevegelse i kroppen slik at at senen belastes minst mulig. Våre naprapater vil gi deg råd og veiledning for å avlaste og ikke minst trene opp senen igjen. Ulike typer styrketrening har vist seg å ha god effekt på seneplager. Mistenker vi at du faktisk har en senebetennelse med en betennelsesreaksjon så henviser vi deg såklart videre slik at du får betennelsesdempende medisiner for smertene dine, men like viktig er det å ta tak i årsaken til hvorfor det ble betent slik at ikke en ny betennelse kommer snikende tilbake senere. 

Du kan også være interessert i:

L

Senebetennelse i skulder

Les mer om “senebetennelse” eller seneplager i skulderen. Symptomer det gir og hva årsaken kan være.

L

Senebetennelse i hoften

Les mer om “senebetennelse” eller seneplager i hoften. Hvilke symptomer det gir og hva årsaken kan være.

L

Senebetennelse i armen

Les mer om “senebetennelse” eller seneplager i armen som musearm, tennisalbue og golfalbue.

Pin It on Pinterest