fbpx

Artrose

Artrose eller slitasjegikt er noe mange av oss vil oppleve gjennom livet

Artrose

Artrose – Slitasjegikt

Artrose eller slitasjegikt som mange kjenner det som kan forekomme i ett enkelt ledd, eller påvirke flere leddområder. Artrose kan ramme alle ledd i kroppen, men ses oftest i hofter, knær og fingerledd.

 

L

Hva er artrose?

Artrose eller slitasjegikt som mange kjenner det kan forekomme i alle ledd i kroppen. Oftest ses det i hofter, knær, stortå og fingerledd. Kvinner rammes oftere enn menn. Jo eldre man blir jo større er sjansen for artrose, ved 50 års alder øker tendensene.

Ca. halvparten av oss vil få artrose i en eller annen form i løpet av livet. Årsaken er ukjent, men det er vist at faktorer som alder og overvekt spiller inn. Hovedsymptomene ved artrose er smerter og stivhet i ledd.

Tradisjonelt har man trodd at artrose primært rammer brusken i leddet. Nyere forskning viser at hele leddet rammes inkludert leddbånd, leddhinne, eventuelle menisker og bein. Musklene og leddbåndene rundt leddet blir gjerne også vonde, og mange opplever at musklene svekkes og at leddene oppleves som ustabile. 

Leddforandringer som synes på billeddiagnostikk har kommet sent i forløpet. Man ser raskest forandringer med MR enn vanlig røntgen. Mange med store forandringer på bilder har lite plager, og mange som har små forandringer på bilder kan være sterkt plaget- så dette henger ikke alltid helt sammen på lik linje med de med prolaps og billeddiagnostikk.

 

L

Hva kan jeg gjøre selv?

Fysisk aktivitet er helt klart det beste du kan gjøre for dine artrose plager. Er du overvektig kan vektreduksjon også hjelpe på plagene. 

 

 

L

Hvorfor får man artrose?

 Man kan skille mellom primær og sekundær artrose. Hovedårsaken bak artrose vet man ikke årsaken til men de er ofte sammensatte. Økt levealder, endret livsstil, økt vekt og innaktivitet er noen av forklaringene bak artroseplagene. Artrose utvikler seg over tid, og de eldre utgjør den største delen av de som har artrose. Sekundær artrose utgjør de som utvikler artrose etter skader. Et leddnære brudd kan skape artrose på så lite som under to år, men som regel går det mange år før artrose eventuelt utvikles. Skadeforebygging i ung alder er derfor meget viktig for å unngå artroseplager senere i livet.

 

L

Naprapatbehandling og artrose

Naprapaten kan ikke ta bort artrosen. Naprapaten kan undersøke og jobbe med muskler og ledd i nærhet og i området rundt der du har artose. Hos mange pasienter med artrose foreligger det også muskelspenninger i området rundt artrosen noe som kan øke smerten i leddet. Mange opplever sirkulasjonsbehandling i form av muskelpressur og massasje i musklene rundt artrosen som smertelindrende. I tillegg til behandling vil naprapaten gi tips og råd for egentrening og livsstil for deg med artroseplager. Våre naprapater i Stavanger og Klepp kan ikke ta bort artrosen men vi hjelper deg med symptomlindring og optimal funksjon i området rundt artrosen. 

 

 

Du kan også være interessert i:

L

Kneartrose

Les mer om artrose i kneet. Hvilke symptomer kneartrose kan gi og hva du selv kan gjøre for å redusere smertene.

L

Artrose i hofte

Les mer om hofteartrose og symptomer til hofteartrose her.

L

Håndartrose

Les mer om artrose i fingre, håndledd og tommel og hvilke symptomer det kan gi her.

Pin It on Pinterest