fbpx

Sene­betennelse i skulder

Senebetennelse eller seneirritasjon i skulderens sener er veldig vanlig, og kan være svært smertefullt. Ofte brukes også tendinopati eller tendinose om denne tilstanden i skulder.

Senebetennelse i skulderen

Senebetennelse, seneirritasjon, tendinitt, tendinopati og tendinose i skuldersenene. Kjært barn har mange navn.

Senebetennelse i skulderen er ikke en uvanlig diagnose å få ved skuldersmerter. Som mer utdypende skrevet på siden om generelle senebetennelser ser man at det sjeldent dreier seg om en faktisk betennelse.

L

Senebetennelse eller seneirritasjon i skulder?

Senebetennelse er et innarbeidet ord i dagligtale blant helsearbeidere og folk flest. Seneirritasjon eller senelidelse er et bedre begrep når man ser at det er sjeldnere betennelser enn man før trodde. Av den grunn blir det også viktigere å finne årsaken bak senebetennelsen/seneirritasjonen enn å få betennelsesdempende medikamenter for plagene. Tar man tak i årsaken bak, minsker belastningen på den vonde senen og gjør riktige tiltak er det større sjanse for å bli bra og man kan unngå at plagene kommer tilbake igjen og igjen. Jo raskere man tar tak i seneplagene jo lettere er det å bli bra da smerte i senenen over tid kan skade senen slik at det med tiden også blir en seneruptur /avrivning i skulderens sener.

L

Hva kjennetegner en senebetennelse i skulderen?

Symptomene på senebetennelse/ seneirritasjon i skulder er ofte litt ulik fra person til person men kjennetegnes ofte av smerte, stivhet og svakhet ved bruk av armen eller når man skal løfte armen. Det er ofte vondt å ligge på skulderen, og mange beskriver at det er vanskelig å løfte armen opp over skulderhøyde eller å legge armen bak i korsryggen. Smertene sitter gjerne rundt selve skulderen, men kan stråle ned til overarm, men også underarm og ut til fingrene.

Risikoen for skuldersmerter og seneplager /tendinopatier i skulderen øker ved statisk belastning over tid, gjentatte ensidige bevegelser, tungt arbeid, arbeid over skulderhøyde, økende alder, stivhet, diabetes, overvekt og muskulære ubalanser over tid.

 

 

 

L

Hvorfor får jeg senebetennelse/ seneplager i skulderen?

Skulderen har stort bevegelsesomfang og har den mest åpne leddpannen av kroppens ledd. Anatomien i skulderleddet er komplekst med stor bevegelighet, flere slimposer, få leddbånd og mange muskler og sener. Siden leddbåndene er i mindretall i skulderen kreves det mye av muskulaturen og deres sener for å oppnå en optimal stabilitet i skulderleddet. 

Det er spesielt fire store og viktige muskler som er med å stabiliserer skulderen. De kaller vi for rotatormansjetten eller rotatorkuffen. I rotatormansjetten inngår fire muskler som heter supraspinatus, infraspinatus, teres minor og subscapularis på latin. Disse muskelsenene kan bli irriterte og gi deg en kraftig smerte i skulderen. Det handler sjeldent om en senebetennelse, men det er ofte det det blir omtalt som. Les mer om senebetennelser her for å forstå hvordan og hva du må gjøre for å raskest bli kvitt plager i senenene i kroppen.

Årsakene til senebetennelse /seneirritasjon i skulder er ofte flere og sammenfallende. Vi kan ofte snakke om indre og ytre faktorer. De indre er påvirkning av forandringer i senenes oppbygning og sirkulasjon, samt endrete mekaniske egenskaper som gjør senene mer utsatt for overbelastning. De ytre faktorene kan skape kompresjon av senen som ved inneklemmingssyndrom og skape irritasjoner via dette. Eller det kan dreie seg om en stivhet, en smerte i rygg eller nakke som endrer bevegelsesmønsteret i skulderen slik at muskelubalanser oppstår og gjør at skuldersenene blir irriterte og smertefulle. 

L

Naprapatbehandling og senebetennelse

Som ved all behandling vil naprapaten undersøke skulderen grundig. Våre naprapater på Klepp og Stavanger leter etter årsaken bak dine smerter i skulderen. Som du sikkert har lest så dreier det seg sjeldent om en betennelse i muskelsenene men mer om en irritasjon som det er lurt å ta tak i raskest mulig. Våre naprapater vil hjelpe deg med å slippe opp på ledd og muskelspenninger og gi deg de spesifikke rådene og tipsene du trenger for å få redusert dine plager.

L

Hva kan jeg gjøre selv for min senebetennelse i skulder?

Våre naprapaters beste tips til deg er å ta pauser i hverdagen og endre arbeidsposisjoner jevnlig. Bryståpnende tøyeøvelser vil ofte være svært gode i tillegg til spesifikke styrkeøvelser for rygg, skulder og nakke. Våre naprapater på Klepp og Stavanger kan hjelpe deg med dette, og du er også hjertlig velkommen til å se på våre gode videoøvelser og tips på Optimal Bevegelse Naprapati på Facebook og Instagram. Her deler vi våre beste tips og råd for en bedre helse og en smertefri hverdag.

Du kan også være interessert i:

L

Senebetennelse

Mer om smerter og plager i sener finner du her. Les om de ulike stadiene når du har smerter og plager med en sene og hvorfor det ikke er en betennelse i senen.

L

Strålesmerter i armen

Les mer om strålesmerter i arm her. Hva som kan gi opphav til smerter i armen og hva du selv kan gjøre for å redusere plagene.

L

Impingement i skulderen

Les om inneklemmingssyndrom, impingenement i skulderen her. Les om symptomene og hva du best kan gjøre for å redusere plagene i skulderen.

Pin It on Pinterest