fbpx

Impingement – inneklemmings­syndom

Impingement eller inneklemmingssyndrom  er en vanlig tilstand i skulderen når skuldersener får for trang passasje i skulderen. 

Impingement skulder

Innklemmingssyndrom, impingement eller subakromielt smertesyndrom som det også kalles er ofte en smertefull tilstand i skulderen som ofte begynner med diffuse smerter.

Årsaken til smerten er lite plass mellom et benutskudd på øvre del av skulderbladet og leddhodet på overarmsbenet. Denne lille plassen skaper smerter via innklemming av mykdeler så som muskelsener, slimposer og/eller leddkapselen.

L

Symptomer ved impingement i skulder, inneklemmingssyndrom?

Mange som får impingement eller inneklemmingssyndrom i skulderen opplever ofte først en diffus smerte i skulderen. Med tiden øker smertene og legger seg mer som en smerte og stivhet ved utside/framside av skulderen. Smerten provoseres spesielt når man skal løfte armen eller strekke seg etter noe. Det er ikke uvanlig å føle på svakhet i skulder og arm og at det er vanskelig å løfte armen eller legge armen bak på ryggen (f.ex kneppe en bh). Mange med impingement eller inneklemmingssyndrom i skulder sliter etterhvert med å sove på armen på natten. Noen vil også oppleve strålesmerter, prikkinger eller nummenhet ned mot albue, hånd og fingre.

 

L

Hvem får impingement i skulderen?

Alle kan oppleve å få impingement på grunn av forkalkninger og slitasje i skulderen med alderen, men også via anatomiske forutsettninger som nevnt over.  Smertetilstanden er likevel svært vanlig blant yngre, og da spesielt blant svømmere og utøvere innenfor kasteidretter. Impingementsmertene ses også hyppig hos yrkesaktive som jobber mye med armene over skulderhøyde, for eksempel frisører og håndverkere. Årsaken til at disse pådrar seg en slik smerte er ofte gjentagende, ensidig og statisk arbeid over tid.

L

Hvorfor har jeg fått inneklemmingssmerter eller impingement i skulderen?

Primært kan man få impingementsmerte på grunn av forkalkninger og fortykkelser av sener, ledd og leddbånd med alderen. Rommet mellom leddhodet på overarmsbenet og utskuddet på øvre delen av skulderbladet (akromion) er i utgangspunktet lite og trangt. Med forkalkninger, fortykkelser av sener (tendinopatier) vil dette rommet bli enda mindre, og man kan oppleve denne smerteproblematikken i skulderen. Noen er født med en anatomi der skulderbladet har en vinkel som gjør passasjen i skulderen er ekstra trang. Dermed øker risikoen for irritasjon, friksjon og kompresjon av sener og slimposer i skulderpassasjen.  

Sekundær impingement kan man se når det forekommer en muskelubalsanse eller et dårlig muskelsamspill rundt skulderleddet og skulderbladet. Inneklemmingssmertene skyldes da ofte en kombinasjon av muskelsvakhet og muskelstivhet i skulderområdet. Både muskelstivhet og muskelsvakhet i skulderen kan gi endret bevegelsesmønster rundt skulderleddet og smerte kan oppstå på grun av dette. Smerte i seg selv kan også endre bevegelsesmønsteret da vi fra naturens side alltid prøver å “beskytte” og avlaste det som gjør vondt. Av den grunn kan en primær impingement skape forutsetninger for et sekundært impingement. 

Det betyr at du kan ha en anatomisk trang passasje i skulderen og få påvist dette på røntgen, MR eller ultralyd men likevel være helt symptomfri i skulderen eller bli helt symptomfri når du får jobbet med en eventuell muskelubalanse i skulderregionen. 

L

Naprapatbehandling og impingement /inneklemmingssyndrom i skulderen

Siden det er flere strukturer som kan klemmes, er det viktig å få undersøkt hvilken struktur(er) som gir deg dine plager og smerter. Naprapaten kan via undersøkelse finne ut hva som trolig er med på å forårsake dine smerter i skulderen. En viktig del av vår behandling for impingement/ inneklemmingssyndrom i skulder vil være å løse opp i ledd -og muskelspenninger i skulder, nakke og ryggregionen og gi deg veiledning og råd om spesifikk trening for smerten. Finner man årsaken bak plagene kan man raskere bli bra med behandling og spesifikk trening av skulderen. Våre naprapater Stavanger og Klepp kan hjelpe deg med spesifikke øvelser for deg og dine impingement plager. 

L

Hva kan jeg gjøre selv for impingement i skulder?

Det viktigste du kan gjøre selv ved impingementsmerter er å å ta pauser under langvarige, ensidige og statiske bevegelser. Både yrkesaktive, mannen i gata og idrettsutøvere har godt av styrketrening for  å forebygge og rehabilitere smerter i skulder. God bevegelighet i brystryggen er også viktig for de med mye arbeid over hodet, da en stiv rygg kan være med å utvikle en sekundær impingement. Ønsker du gode tips og øvelser for en stiv brystrygg så følg Optimal Bevegelse Naparapati på Instagram eller Facebook. Her finner du mange gode videoøvelser for dette. 

Du kan også være interessert i:

L

Strålesmerter i arm

Les mer om strålesmerter ut i arm, albue og fingre. Hva symptomene er og hva som kan gi strålesmerter i armen.

L

Senebetennelse i skulder

Les mer om “senebetennelse” i skulder. Les mer om symptomene og forstå hvorfor inneklemmingssyndrom og senebetennelse i skulder ofte kan være det samme med to ulike navn.

L

Svimmelhet

Les mer om svimmhelhet, ulike former for svimmelhet og krystallsyken.

Pin It on Pinterest