fbpx

Smerter i symfysen

Når det gjør vondt i beinet mellom bena

Noen får smerter bak i ryggen, i rumpen eller hoften under graviditeten. Andre har smerter i lysken eller i tissen- i benet mellom bena. Dette benet omtales som symfysen eller skambenet. Smerter i symfysen/ skambenet kan være veldig vonde og invalidiserende for den gravide kvinnen, og noen sliter også med plager her lenge etter fødselen.   

SMERTER I SYMFYSEN

SMERTER I SYMFYSEN /SKAMBENET

Det er like vanlig å ha smerter framtil i bekkenet i symfysen /skambenet som bak i bekkenet og ryggen som gravid. Symfysesmerter kan arte seg ulikt fra person til person. Noen har smerter bare de beveger på seg lokalt i symfysen, andre har en dump, verkende ømhet mens andre kjener lynende stikk som brer seg nedover benet.  For noen gravide kan disse smertene bli så intense at det å gå å stå ikke lar seg gjøre. 

L

Hvorfor gjør det vondt i symfysen /skambenet?

Bekkenet vårt består av tre ledd, der ett er framtil (symfysen /Skambenet) og to er baktil (SI-leddene) Disse tre utgjør bekkenringen. Bekkenringen vår er en veldig sterk struktur, men den er helt og holdent avhengig av muskler og leddbånd for å fungere optimalt når vi beveger oss. Alle de tre leddene er avhengig av hverandre, og skjer det bevegelse i den ene har vi også en motbevegelse i de andre. Du kan lese enda mer og dypere om dette på siden om bekkenleddsmerter (bekkenløsning og bekkenlåsning) Uansett så er dette ledd som helt naturlig vil øke sin bevegelse i løpet av graviditeten på grunn av svangerskapshormoner. Dette gjør bekkenet mer bevegelig slik at det gjøres klar for en forekommende fødsel.

Mens barnet vokser i magen, vil leddbånd og muskler inni og rundt bekkenet bli satt på strekk. En viktig muskel for bekkenringen vår er blant annet bekkenbunnen vår- den skaper en forbindelse mellom symfysen og bak til korsbenet og halebenet. Det er også mange muskler som har sitt innfeste på symfysen/skambenet. Blant annet magemuskulatur og innside lårmuskulaturen vår. Er disse musklene stramme kan de også strekke og dra i symfysen og skape økt ubehag i området.

Det betyr at det er ikke bare en økt bevegelighet som kan være med å skape ubehag i symfysen men også stramme muskler i området. Ofte så blir muskulaturen stram i området fordi de prøver å kompansere for en økt bevegelighet i regionen, men i mange tilfeller så blir ikke denne kompanseringen helt optimal.

 

 

 

L

Hva kan jeg gjøre med symfyse smertene mine?

Har man først fått smerter i symfysen ser vi at dette for mange er noe man sliter litt med gjennom hele graviditeten. Det finnes gode råd for å redusere plagene betraktelig, når man finner ut hva som er den største årsaken til at symfysen smerter. Er det stram muskulatur i omrdået som ligger å drar i symfysen, er det ugunstig beveglesesmønster, mangel på stabilitet i området? Ofte kan det være lurt å oppsøke en terapeut som har god kompetanse i behandling av gravide for å få hjelp med plagene. Det finnes også utallige gode råd for hva man kan gjøre selv. Under kommer en smørbrødliste hva som kan hjelpe ved smerter i symfysen eller i rygg- og bekken under graviditeten. 

L

Jeg har smerter i symfysen etter fødsel

Det er ikke uvanlig at mange kan kjenne ubehag i symfysen etter man har vært gjennom et svangerskap og fødsel. Er du en av de som ikke føler at denne plagen slipper taket anbefaler vi å få en undersøkelse til en tereapeut med god kompentanse på behandling av gravide og postpartum. 

I mange tilfeller kan dette være årsaket av endret bevegelsesmønster etter en graviditet. Kanskje har du ikke fått tilbake din styrke og kontroll i muskulatur i og rundt bekken- her inkludert bekkenbunnmuskler. Kanskje har du en låsning i ett av de tre bekkenleddene som skaper en problematikk. Eller kanskje er du en av de som står og “henger” litt etter du ble mamma og sliter med å finne tilbake til den gode holdningen du hadde før du ble gravid. 

Det kan som sagt være mange grunner til at symfysen smerter etter et svangerskap, men det er ofte lett å behandle og få hverdagen til å bli bedre uten smerter og plager om man tar tak i dette.

 

L

Naprapatbehandling ved symfyseplager

De fleste som har smerter i symfysen responderer veldig godt på manuell behandling til en terapeut med god kompetanse på dette området. All behandling vi utfører på gravide er 100% trygg for mamma og baby. Det kan være godt å oppleve at kropp og bekken fungerer så godt som den kan uten å ha vondt under svangerskapet. 

De fleste med symfyseplager opplever at de forsvinner nesten direkte etter fødselen. For de som har det etter fødsel så er også behandling for å finne ut av hvor det sitter, og behandle bekkenområdet godt slik at man kan fokusere på den fine småbarnsperioden uten å ha mange vondter og plager.

Du kan også være interessert i:

L

Trening under graviditet

Hva og hvordan bør jeg trene under graviditet. Kan jeg forebygge noen plager?

L

Diastase - nedsatt funksjon i magen etter svangerskap

Les mer om diastase. Hva delte magemuskler er og hvordan man kan få en god funksjon i magen igjen etter svangerskap og fødsel.

L

Trening etter graviditet

Les mer om hvordan du skal trene deg opp best mulig etter et svangerskap. Hva bør du gjøre og hva bør du holde meg unna?

Pin It on Pinterest