fbpx

Bekken­løsning og Bekken­låsning

Mange gravide søker for smerter i rygg og bekken. Er det snakk om en bekkenløsning eller en bekkenlåsning. Eller er det kanskje mer snakk om en nedsatt funksjon av bekkenet under graviditeten?

Bekkenløsning og bekkenlåsning

Bekkenløsning og Bekkenlåsning

Det er mange som har smerter i korsrygg og eller bekken under svangerskapet. Mange leser på nett og selvdiagnostiserer seg med bekkenløsning. Det er derimot mye som skjer under en graviditet og alle smerter i rygg og bekken er ikke nødvendigvis en bekkenløsning eller en bekkenlåsning.

 

L

Bekkenet vårt

Bekkenet vårt består av tre ledd, to bak (SI-leddene) og ett fram (symfysen /skambenet). Sammen danner de tre leddene en ring, bekkenringen. Bekkenet vårt er grunnmuren for en bevegelig korsrygg og bekkenets posisjon er viktig for at bena våre skal kunne bevege seg fritt. Bekkenet vårt er i bruk og i bevegelse hele tiden, spesielt når vi beveger oss. Vi kan på en måte si at alle bevegelser vi utfører har sin “opprinnelse” i bekkenet.

Bekkenledden våre arbeider som en enhet og har sterke leddbånd rundt leddene samt mye sterk muskulatur som hjelper oss å stabilisere bekkenet. Ett av de tre leddene i bekkenet kan ikke bevege seg uavhengig av de andre. Det betyr at bevegelse i ett av leddene i bekkenet, fører til en motbevegelse i de andre bekkenleddene. Dette kan selvfølgelig gi smerter og ubehag i bekkenet.

Bekkensmerter oppstår som regel i ett eller begge av de to bekkenleddene (iliosakralleddene / SI-leddene) på baksiden av bekkenet, eller i symfysen på fremsiden av bekkenet. Mange kommer til våre naprapater og har en punktsmerte bak helt nederst “på kulene” i overgangen rygg og bekkenet, der de bakre bekkenleddene er. Smerten fra bekkenleddene kan kjennes i nedre del av ryggen, i halebeinet, lysken og smerten kan stråle nedover lårene. Her er det viktig å undersøke om smertene kommer fra bekkenet, hoften eller ryggen, da symptomene kan være like for alle delene. Ofte handler det om flere faktorer i alle de tre regionene.

 

L

Hva er bekkenløsning?

Bekkenløsning forbindes ofte med noe negativt under en graviditet. Det er derfor en diagnose vi egentlig vil komme oss vekk ifra. Bekkenløsning er faktisk noe som er helt normalt og vil normalt sett ikke gi noen form for smerter. Til en viss grad opplever alle gravide bekkenløsning. Svangerskapshormoner gjør at bindevev og leddbånd blir mer elastiske under graviditeten og at bekkenet “åpnes opp”. Dette skjer for å gjøre bekkenet fleksibelt nok til at et barn skal komme gjennom fødselskanalen. En norsk undersøkelse viser likevel at opp mot 15 % av norske gravide kvinner har en smertefull bekkenløsning i sin graviditet.

Svangerskapshormoner gjør bekkenets leddbånd mer elastiske og bevegelige. Dette fører til at bekkenet blir mer bevegelig og mister en del av “stabiliteten” sin. Et bekken som ikke er like stabilt som tidligere, sammen med økt vekt i takt med at magen vokser og et endret tyngdepunkt, krever mye mer av musklene i og rundt bekkenet for å stabilisere sentrum av kroppen.

Økt krav til muskulaturene i og rundt bekken kan gi mye muskulære spenninger i området rundt bekkenet, korsrygg, lår og lyske under en graviditet. Mye av de muskulære spenningene skyldes at kroppen prøver å kompansere for den økte bevegeligheten i bekkenet. Og de muskulære spenningene kan gi sterke smerter og plager i seg selv, uten at det er selve bekkenet som smerter eller at det forekommer en bekkenløsning.

L

Hva er bekkenlåsning?

Bekkenlåsning, eller nedsatt funksjon i bekkenet, er en svært vanlig årsak til bekkensmerter under graviditeten. Symptomene på bekkenlåsning kan i mange tilfeller være ganske lik som bekkenløsning, men årsaken bak smertene og videre behandling er ulik. Årsaken bak en bekkenlåsning kan være feilbelastning over tid.

Gravide kvinner er spesielt utsatt for låsninger i bekkenet som følge av den voksende magen, endret tyngdepunkt og den økte belastningen en graviditet og svangerskap gir.

Andre årsaker til bekkenlåsning eller nedsatt funksjon i bekkenet kan være stress, overvekt, plutselige overbelastninger, feilbelastning over tid og inaktivitet. Ved bekkenlåsning kommer smertene ofte gradvis eller de kan plutselig utløses av enkle bevegelser som et løft eller en vridning. Bekkenlåsning eller nedsatt funksjon i bekkenet forekommer også til kvinner som ikke er gravide og hos menn. Det snakkes bare mer om bekkenlåsning hos gravide da det er mange som plages med dette under graviditeten pga. den økte belastningen på bekkenet en graviditet fører med seg.

L

Naprapatbehandling ved bekkenløsning og bekkenlåsning

Våre naprapater i Trondheim og Stavanger behandler ofte gravide med bekkensmerter. Vi har naprapater som er videreutdannet som mammamagetrenere slik at du som gravid og mamma skal føle deg trygge hos oss. Vi ser at mange gravide kommer med smerter i bekken og frykter de har fått en tidlig bekkenløsning. Ofte er årsaken bak smerten en bekkenlåsning eller en nedsatt funksjon i bekkenet eller i korsryggen.

Kommer du til oss med dine bekkensmerter og ryggsmerter utfører vi som alltid en grundig anamnese (sykehistorie) på første behandling. Vi vurderer ryggen og hoftene dine og bekkenets funksjon og stabilitet. Vi gjør også en vurdering av stabiliserende muskulatur med funksjon i og rundt bekkenet. Deretter vil vi behandle deg med skånsomme teknikker for deg og din voksende mage, samt gi deg individuelle tips og råd for dine bekkensmerter.

 

 

Du kan også være interessert i:

L

Trening under graviditet

Hva og hvordan bør jeg trene under graviditet. Kan jeg forebygge noen plager?

L

Diastase - nedsatt funksjon i magen etter svangerskap

Les mer om diastase. Hva delte magemuskler er og hvordan man kan få en god funksjon i magen igjen etter svangerskap og fødsel.

L

Trening etter graviditet

Les mer om hvordan du skal trene deg opp best mulig etter et svangerskap. Hva bør du gjøre og hva bør du holde meg unna?

Pin It on Pinterest