fbpx

Bekken­leddsmerter

Bekkenløsning og Bekken­låsning

Mange gravide søker for smerter i rygg og bekken. Er det snakk om en bekkenløsning eller en bekkenlåsning? Eller er det kanskje mer snakk om en nedsatt funksjon av bekkenet under graviditeten? Bekkenleddsmerter er det nye begrepet vi liker å bruke om bekkensmerter under graviditeten. Nettopp fordi alle gravide vil i utgangspunktet få en bekkenløsning, da bekkenet skal bli løsere under er graviditet. 

BEKKENLEDDSMERTER

Bekkenløsning og bekkenlåsning

BEKKENLEDDSMERTER

Det er mange som har smerter i korsrygg og eller bekken under svangerskapet. Noen har smerter baktil, noen framtid ved symfysen, noen nederst i korsryggen og andre i brystryggen. Samlebetegnelsen for smerter i og rundt bekkenet er nå bekkenleddsmerter. Før var det vanlig å kalle dette bekkenløsning eller i noen tilfeller bekkenlåsning. Mange leser på nett og selvdiagnostiserer seg med bekkenløsning og blir sykmeldte pga. plagene som gjør at de ikke funger slik de ønsker i hverdagen.  Det er derimot mye som skjer under en graviditet og alle smerter i rygg og bekken er ikke nødvendigvis en bekkenløsning eller en bekkenlåsning. Husk at alle gravide får et løsere bekken grunnet hormoner og graviditet. Og uansett hvor smertene dine sitter i rygg, bekken, hofter, symfysen så er det god hjelp og få som kan gjøre hverdagen som gravid og nybakt mamma enklere og mindre smertefull.

 

L

Bekkenet vårt

Bekkenet vårt består av tre ledd, to bak (SI-leddene) og ett fram (symfysen /skambenet). Sammen danner de tre leddene en ring, bekkenringen. Bekkenet vårt er grunnmuren for en bevegelig korsrygg og bekkenets posisjon er viktig for at bena våre skal kunne bevege seg fritt. Bekkenet vårt er i bruk og i bevegelse hele tiden, spesielt når vi beveger oss. Vi kan på en måte si at alle bevegelser vi utfører har sin “opprinnelse” i bekkenet. Bekkenringen er er sterk struktur, og den er avhengig av muskler og leddbånd for å fungere optimalt.

Bekkenleddene våre arbeider som en enhet og har sterke leddbånd rundt leddene samt mye sterk muskulatur som hjelper oss å stabilisere bekkenet. Ett av de tre leddene i bekkenet kan ikke bevege seg uavhengig av de andre. Det betyr at bevegelse i ett av leddene i bekkenet, fører til en motbevegelse i de andre bekkenleddene. Dette kan selvfølgelig gi smerter og ubehag i og rundt bekkenet. 

I symfysen fester blant annet magemuskulatur og muskler på lårets innside fester inn. Så må vi ikke glemme hele bekkenbunnen som danner et gulv av muskler og leddbånd festet til ulike deler av bekkenets innside.

Bekkenbunnen skaper blant annet en forbindelse mellom symfysen i framkant til korsbenet og halebenet bak i bekkenringen. Bekkenbunn skal også holde indre organer oppe, kontrollere lukkefunksjonen til blære og rectum, samt utjevne trykkforandringer under fysisk aktivitet. Bekkenbunnen er særdeles viktig for å holde urin inne når man nyser for eksempel, eller for å holde en fis inne kontrollert. Det er mye av årsaken til at vi snakker mye om viktigheten av å gjøre knipeøvelser under og etter en graviditet. 

Inne i bekkenet har vi også leddbånd som forbinder livmor til eggstokkene, bekkenet og bekkenbunnen. Det finnes også leddbånd som fester livmor til symfysen. Det betyr at når livmor og barnet vokser under en graviditeten blir dette satt på strekk, og kan gi smerter hos noen i form av stikk i lysken eller smerter i symfysen. Siden bekkenbunnen er med på å støtte leddbåndene i å holde livmor og rectum oppe kan en slapp eller dysfunksjonell bekkenbunn i noen tilfeller gi fremfall eller prolaps. Det er derfor det sterkt anbefales at alle gravide gjør knipeøvelser hele svangerskapet for å støtte bekkenbunnens viktige funksjon og forebygge smerter.

BEKKENSMERTER

Bekkensmerter oppstår som regel i ett eller begge av de to bekkenleddene (iliosakralleddene / SI-leddene) på baksiden av bekkenet, eller i symfysen på fremsiden av bekkenet. Mange kommer til våre naprapater og har smerter framtid ved symfysen eller lyskene, eller en punktsmerte bak helt nederst “på kulene” i overgangen rygg og bekkenet, der de bakre bekkenleddene er. Smerten fra bekkenleddene kan kjennes i nedre del av ryggen, i halebeinet, lysken og smerten kan stråle nedover lårene som ischias. Her er det viktig å undersøke om smertene kommer fra bekkenet, hoften eller ryggen, da symptomene kan være like for alle delene. Ofte handler det om flere faktorer i alle de tre regionene og med god informasjon om holdning, treningsøvelser og manuell behandling opplever mange at plagene reduseres og graviditeten eller tiden etter fødsel ikke trenger å være så vond. Og er du usikker på om du kniper rett eller trenger veiledning for å knipe riktig kan også naprapaten hjelpe deg med dette. 

 

 

 

 

L

Hva er bekkenløsning?

Bekkenløsning forbindes ofte med noe negativt under en graviditet. Det er derfor en diagnose vi egentlig vil komme oss vekk ifra, og bekkenleddsmerter bruker mer og mer i helsevesenet. Bekkenløsning er faktisk noe som er helt normalt og vil normalt sett ikke gi noen form for smerter. Til en viss grad opplever alle gravide bekkenløsning. Svangerskapshormoner gjør at bindevev og leddbånd blir mer elastiske under graviditeten og at bekkenet “åpnes opp”. Dette skjer for å gjøre bekkenet fleksibelt nok til at et barn skal komme gjennom fødselskanalen. Det betyr at alle har en form for bekkenløsning, men ikke alle har like sterke plager. Noe som har mye med muskulaturen og leddbåndene å gjøre. En norsk undersøkelse viser likevel at opp mot 15 % av norske gravide kvinner har en smertefull bekkenløsning i sin graviditet. Så mange som 2/3 gravide opplever en form for plager i rygg,bekken eller hofter under graviditeten- uten at det nødvendigvis er en bekkenløsning. Og av de er 30 % er veldig plaget. Svangerskapshormoner gjør bekkenets leddbånd mer elastiske og bevegelige. Dette fører til at bekkenet blir mer bevegelig og mister en del av “stabiliteten” sin. Et bekken som ikke er like stabilt som tidligere, sammen med økt vekt i takt med at magen vokser og et endret tyngdepunkt, krever mye mer av musklene, leddbånd og bindevev i og rundt bekkenet for å stabilisere sentrum av kroppen. For mange kan dette føre til sterkt ubehag og smerter.

Økt krav til muskulaturene i og rundt bekken kan gi mye muskulære spenninger i området rundt bekkenet, korsrygg, lår og lyske under en graviditet, men også stille store krav til ulike leddbånd i bekkenet.  Mye av de muskulære spenningene skyldes at kroppen prøver å kompansere for den økte bevegeligheten i bekkenet. Og de muskulære spenningene kan i seg selv gi sterke smerter og plager uten at det er selve bekkenet som smerter eller at det forekommer en såkalt bekkenløsning. 

L

Hva er bekkenlåsning?

Bekkenlåsning, eller nedsatt funksjon i bekkenet, er en svært vanlig årsak til bekkensmerter under graviditeten. Symptomene på bekkenlåsning kan i mange tilfeller være ganske lik som bekkenløsning, men årsaken bak smertene og videre behandling er ulik. Årsaken bak en bekkenlåsning kan være feilbelastning over tid.

Gravide kvinner er spesielt utsatt for låsninger i bekkenet som følge av den voksende magen, endret tyngdepunkt og den økte belastningen en graviditet og svangerskap gir.

Andre årsaker til bekkenlåsning eller nedsatt funksjon i bekkenet kan være stress, overvekt, plutselige overbelastninger, feilbelastning over tid og inaktivitet. Ved bekkenlåsning kommer smertene ofte gradvis eller de kan plutselig utløses av enkle bevegelser som et løft eller en vridning. Bekkenlåsning eller nedsatt funksjon i bekkenet forekommer også til kvinner som ikke er gravide og hos menn. Det snakkes bare mer om bekkenlåsning hos gravide da det er mange som plages med dette under graviditeten pga. den økte belastningen på bekkenet en graviditet fører med seg. Det er enkelt for oss å undersøke deg om det er en bekkenløsning eller bekkenlåsning plagene dine kommer fra. Og rådene og behandlingen for å lette på plagene kan være veldig gode. I første hånd jobber vi muskulært, da bekkenet sjeldent er låst men heller bevegelig. De gangene det er en låsning der så jobber man så klart med det låste leddet. 

 

L

Naprapatbehandling ved bekkenleddsmerter - bekkenløsning og bekkenlåsning

 Våre naprapater på Klepp og i Stavanger behandler ofte gravide med bekkenleddsmerter. Vi har naprapater som er videreutdannet innenfor Maternity Health by MammaMage som er mammamagetrenere. Og vi har terapeuter som har gått kurser og dypdykket i manuell behandling av gravide og post partum. Vi ser at mange gravide kommer med smerter i bekken og frykter de har fått en tidlig bekkenløsning. Ofte er årsaken sammensatt  av en nedsatt funksjon i bekkenet, i korsryggen eller mykdeler som muskler, fascia og leddbånd i området rundt bekkenet. 

Kommer du til oss med dine bekkenleddsmerter og ryggsmerter utfører vi som alltid en grundig anamnese (sykehistorie) på første behandling. Vi vurderer ryggen og hoftene dine og bekkenets funksjon og stabilitet. Vi gjør også en vurdering av stabiliserende muskulatur med funksjon i og rundt bekkenet. Deretter vil vi behandle deg med skånsomme teknikker som ikke er til noen skade for verken deg eller babyen i magen. Du vil også få gode tips til øvelser, trening og generelle råd for dine plager under graviditeten. 

 

Du kan også være interessert i:

L

Trening under graviditet

Hva og hvordan bør jeg trene under graviditet. Kan jeg forebygge noen plager?

L

Diastase - nedsatt funksjon i magen etter svangerskap

Les mer om diastase. Hva delte magemuskler er og hvordan man kan få en god funksjon i magen igjen etter svangerskap og fødsel.

L

Trening etter graviditet

Les mer om hvordan du skal trene deg opp best mulig etter et svangerskap. Hva bør du gjøre og hva bør du holde meg unna?

Pin It on Pinterest