fbpx

Mamma­mage

Mammamage, mammakroppen. Hva er mammamage og hva gjør en mammamage-trener?

Mammamage

Hva er mammamage?

 Mammamage er i dag blitt en betegnelse på en dysfunksjonell mage -og bekkenbunnsmuskulatur etter en graviditet. En kvinne som kanskje har smerter og ulike plager etter å ha gått gravid. Med mammamage så diskuteres det også litt om trening som fungerer for å minske disse plagene.

L

MammaMage- Hva er det?

Mammamagen er i tiden mer enn noen gang. Og endelig er det en økt fokus på kvinnehelse. Når det gjelder mammamage ordet så omtales det nå mest som magen til kvinnen etter graviditet. Gjerne i negativ forstand og nesten litt tabubelagt når kroppen har endret seg etter graviditeten. Mange kvinner merker en kropp som ikke er like sterk som før, en mage som ikke er like fin og funksjonell som før og diverse plager i bekkenbunn og mage/rygg etter svangerskapet. Diastase er et ord som brukes mye i sammenheng med mammamage. Diastase er delte magemuskler, noe alle gravide får under graviditeten av naturlige årsaker og som enkelte kvinner opplever å også ha etter graviditeten. I forskning strides det litt om hva som kan hjelpe “mot” mammamagen. Vi ser derimot at fysisk aktivitet hjelper helt klart i stor grad i forhold til inaktivitet, men hva som er den beste treningen er ikke forskerne innenfor kvinnehelse helt enige om.

L

Mammamage- trener, hva gjør de da?

En sertifisert mammamage- trener en som har tatt ekstra utdannelse innenfor trening etter gravidiet og som jobber mye med kvinner og funksjonen rundt magemuskulatur og bekkenbunn etter graviditeten. Mammamage trening (her i regi av naprapat Katarina Woxnerud som er gründeren av Maternity Health by Mammamage i Sverige, og en av pionerne innenfor trening under og etter graviditet i Norden) er øvelser som er satt sammen spesifikt for å kunne gi deg de beste forutsetningene etter graviditet. Våre sertifiserte mammamage-trenere har alle gått sin videreutdannelse hos Katarina Woxnerud.

Vi mammamagetrenerne veileder deg som har dårlig kontroll eller en dysfunksjon av din bekkenbunn og spesielt magemuskulatur etter graviditeten. Vi veileder deg og viser deg trygge og individuellanpassete treningsøvelser for din mammamage/ mammakropp. Og viser deg hvordan du skal få jobbet med bekkenbunn, dype magemuskler og pusten på beste settet for å oppnå en god “stabilitet” i mage/bekken/rygg området. 

Og husk: NYESTE FORSKNING VISER AT det spiller ingen rolle hvor stor eller dyp diastasen din er. Det som spiller noen rolle er funksjonen i magen. Kan man “lukke” diastasen ved riktig aktivering av muskulaturen i området. Klarer man å aktiver muskulaturen så kraftoverføring fra overkropp og underkropp går som det skal. At funksjonen er tilstede, det er det som er viktig! 

 

RECTUS DIASTASE TYPER

Ulike former av rectus diastase. Hvor du har diastase viser egentlig bare hvor bindevevet/ bukhinnen er mest ut-tøyd og “svakest”. Alle former for diastase er helt vanlige og normale, det er funksjonen over magen vi vil etterstrebe å få så normal som mulig etter et svangerskap slik at du som kvinne kan kjenne at kroppen er sterk og du kan oppnå det du ønsker i hverdagen uten smerter og plager i etterkant av graviditet. 

L

En typisk mammamage

En typisk mammamage er en mage som ikke fungerer etter svangerskap og fødsel.  Plager man typisk kan få ved en mammamage der man har diastase eller en dysfunksjon av magemuskulatur og bekkenbunn etter en graviditet er:

  • Nedsatt stabilitet/kontroll av korsrygg -og mageregionen
  • Vondt i ryggen
  • En utstående mage (muffinsmage /teltmage /pyramidemage)
  • Bekkenrelaterte smerter og plager
  • Mage/tarm problemer
  • Lekkasjer av urin og luft
  • Dårligere balanse og kroppskontroll
  • Vanskeligheter med å holde en god kroppsholdning

Det interessante er at ved ryggsmerter og smerter kan man se at dyp muskulatur blir mindre aktiv. Smerte “slår” på en måte av kroppens dype stabiliserende muskulatur. Så vi opplever ofte at mange kvinner som ikke har vært gravide og også menn kan ha problemer med en dysfunksjon av magemuskulatur og bekkenbunnsmuskulaturen og kan oppleve god hjelp ved å aktivere å få kontakt med den dype kjernemuskulaturen igjen. Ønsker du å lese om en mann som hadde sterk fokus på denne muskulaturen en periode kan du lese en kort artikkel vi skrev sammen med styrkeløfter Stian Walgermo for mamamage.se her. Mye vekt på aktivering av dyp kjerne og “mammamage-øvelser” var en god oppskrift på en sterkere kropp for han.

 

L

Mammamage- øvelser

Når man får spesifikke øvelser fra de sertifiserte mammamage-trenerne i Norge bruker vi anerkjente øvelser som er plukket ut for å bedre kontrollen av dyp magemuskulatur, bekkenbunn og videre på dyp ryggmuskulatur i samband med pusten for så å få med mer ytre muskulatur og hele kroppen.

I begynnelsen kan det virke som det dreier seg om å få hjernen og nervesystemet til å kunne aktivere de dyptliggende muskelsystemene automatisk igjen etter en graviditet, slik at bindevevet, linea alba kan spennes opp og diastasens bredde minker. I begynnelsen etter en graviditet føles de første øvelsene ut som om man virkelig må trene bevisstgjøring av dyp muskulatur og at det virkelig er hjernetrening man også bedriver for å få på en spenning mellom magemuskelhalvdelene.

Når man har trent dette bevisst en periode vil det gå mer på automatikk- slik at man ikke skal trenge å tenke på å aktivere denne muskulaturen i hverdagen. For det skal man ikke ha behov for. Du vil at hjernen automatisk skal koble på de dype musklene og muskelsystemet som sørger for “stabilitet” med en gang du beveger deg. I veldig mange tilfeller ser vi at mange utfører sine bekkenøvelser etter graviditeten med litt uoptimal utførelse. Dette har ofte bakgrunn i for dårlig informasjon. Derfor skulle det vært obligatorisk med en “bekkensjekk” etter graviditeten for å sjekke at man har god kontroll og aktiverer godt i denne viktige muskulaturen som påvirker oss så mye i hverdagen og ved fysisk aktivitet. 

L

Les mer om mammamage

 Gå gjerne inn på www.mammamage.no å les mer om diastase og magemusklene våre. Det er en felles hjemmeside på likt med den svenske siden for alle de sertifiserte mamamagetrenerne i Norge. Så om du ikke holder til i Stavanger eller Klepp kan du finne din mammamage- trener som kan hjelpe deg med informasjon og treningsøvelser under og etter graviditeten.

 

Du kan også være interessert i:

L

Trening under graviditet

Hva og hvordan bør jeg trene under graviditet. Kan jeg forebygge noen plager?

L

Bekkensmerter etter graviditeten

Les mer om bekkensmerter, hvorfor så mange har smerter i rygg og bekken etter graviditeten.

L

Trening etter graviditet

Les mer om hvordan du skal trene deg opp best mulig etter et svangerskap. Hva bør du gjøre og hva bør du holde meg unna?

Pin It on Pinterest