fbpx

Skive­bukning rygg

Se for deg en rund ballong du klemmer sammen, den mister høyde og buler litt ut. Ganske likt som ved en skivebukning. 

Skivebukning rygg

Skivebukning er forstadiet til en prolaps og mange som sliter med kink og ryggsmerter har en skivebukning. 

De fleste opplever akutte ryggsmerter i brystrygg og korsrygg en eller flere ganger i løpet av livet. Mange ganger dreier det seg om skivebukning. Vi kan ofte si at det er forstadiet til en prolaps, men det betyr ikke nødvendigvis at det utvikler seg til en prolaps.

L

Hva er skivebukning i ryggen?

Skivebukning eller skiveprotrusjon er nåe det oppstår små brister i de ytterste lagene av våre mellomvirvelskiver i ryggsøylen. Dette skjer som redel som følge av naturlige aldersforandringer, degenerasjon.  Skivebukning er helt naturlig og omtrent 50% av alle 40 åringer har dette- helt uten å ha noen form for plager i ryggen.  

En skivebukning kan sammenliknes med en rund ballong du presser sammen. Den vil miste litt høyde og bule litt utover der ballongveggen er svakest. Det er også slik i mellomvirvelskiven, at det svakeste punktet er der skiven gjerne buler. De ytterste lagene i mellomvirvelskiven er smertefølsomme, og om skivebukninen trykker mot noe annet som er smertefølsomt som f.eks en nerve. Trykker skivebukningen på en nerve kan det gi samme smerter som ved en prolaps i ryggen. Ofte sier man at skivebukning er forstadiet til en prolaps i ryggen, men det trenger ikke nødvendigvis å utvikles til det. 

L

Symptomer ved skivebukning i ryggen

Symptomene man får ved skivebukning i ryggen avhenger av hva skiven trykker mot. Det kan være alt fra smerter lokalt i ryggen, smerter i rygg og hofte, smerter i rygg og ben eller bare i ben. Sitter bukningen mot midten, kan den gi symptomer til begge sider av ryggen samtidig.  Hvilke bevegelser som er smertefulle avhenger også av hvilen retning skivebukningen trykker. Ofte ser man smerter ved fromverbøying, vridninger og det å skifte posisjon fra sittende/stående/liggende til oppreist posisjon.

L

Naprapatbehandling og skivebukning i ryggen

Smerter og plager fra skivebukning angripes relativt likt som ved når noen søker naprapaten for en prolaps i ryggen. Naprapaten undersøker og behandler muskler og ledd for å forsøker å avlaste det området som er irritert og smertefullt. Har du skivebukning og oppsøker en av våre naprapater i Trondheim eller Stavanger får du også gode øvelser som du kan gjøre hjemme for å holde smertene i ryggen i sjakk og for å framskynde legningen.

L

Hva kan jeg gjøre selv ved skivebukning i ryggen

Som ved alle typer ryggsmerter er forebygging det beste. Er skaden skjedd slik at du har smerter i ryggen er bevegelse en god ting. Ikke være redd for å bevege deg. Ellers er det alltid lurt med gode styrke øvelser for mage/rygg og spesifikke tøyeøvelser for sete/hofteregionen. Følger du Optimal Bevegelse Naprapati på Facebook eller Instagram kan du finne mange gode tips og videoer av øvelser som kan passe deg for dine plager. 

L

Skivebukningene er ofte en sterk medvirkende årsak til akutte ryggsmerter. Hekseskudd, kink i ryggen eller akutt lumbago er noe som veldig mange søker naprapatbehandling for!

Du kan også være interessert i:

L

Smerte

Les mer om smerte. Hva smerte er og hvorfor det er så viktig å bryte smertesirkelen raskest mulig. 

L

Prolaps i ryggen

Les mer om hva en prolaps i ryggen er. Hvilke symptomer man har og hva de beste tipsene ved en prolaps i ryggen er.

L

Akutte ryggsmerter

Les mer om akutte ryggsmerter her.

Pin It on Pinterest