fbpx

Prolaps korsrygg

Prolaps eller skiveprolaps som det også kalles er for noen svært smertefullt samtidig som andre ikke merker noe.

Prolaps korsrygg

Prolaps eller skiveprolaps som det også kalles er et komplekst sammensatt problem – men helt naturlig.

Prolapsproblematikken oppleves ofte ulikt fra kropp til kropp. Det som gjenkjenner problematikken er at det ofte er flere utløsende faktorer, og flere faktorer som spiller sin rolle når det gjelder muskler, ledd og nerver. Husk at prolaps er vanlig, og forekommer til oss alle i løpet av livet. Det er heller ikke alle som får verken plager eller smerter ved prolapser. Og det er kun et fåtall som får vedvarende problem. 

L

Mellomvirvelskiven har en støtdempende funksjon

Mellom alle virvler i ryggen har vi en skive som har en støtdempende funksjon. Skiven er med på å stabilisere en bevegelse av ryggen ved at den både gir etter og bremser bevegelsene som skjer i ryggen under bevegelse. Mellomvirvelskivene er væskefyllte med en geleaktig kjerne i midten. Rundt kjernen har vi et “løkringaktig” ytre lag. For å få en så optimal funksjon som mulig av støtdempingen i mellomvirvelskivene i kroppen er fysisk aktivitet og bevegelse en viktig faktor. Dette er eneste måte å få sirkulasjon i disse skivene på.

L

Det er mellomvirvelskiven i ryggen som skades

Med økende alder ser man tegn til at mellomvirvelskivene blir svakere, sprøere og man ser såkalte slitasjeforandringer, degenerasjon i skivene. Disse generelle forandringene er å anse som helt naturlig slitasje eller aldersforandringer. Dersom trykket inne i skiven blir for høyt, og det ytre laget er litt sprøtt som det kan bli med alderen kan kapselen rundt kjernen sprekke eller briste, og vi kan få skivebuktning eller en prolaps i ryggen.

L

Når får man skiveproblematikk eller prolaps?

Problem med mellomvirvelskivene eller prolaps i ryggen kan man få akutt, ved skader eller brå bevegelser. Mange faktorer kan ligge bak en slik skiveproblematikk. Ofte er grunnen slitasje, svakheter i området eller dårlig holdning over tid, men også gener spiller en stor rolle ved prolaps. Det tunge løftet med en eventuell vridningskomponent er ofte kun en utløsende årsak. Prolaps forekommer oftest i aldersgruppen 30-50 år, men også både før og etter denne alderen forekommer prolaps.

L

Skivebukning i korsryggen

Om bare noen få lag av lagene i mellomvirvelskiven brister kan det føre til en sprekk i skiven noe man kaller for skivebukning. En slik sprekk eller bukning kan gi prolapslignende smerter i ryggen, men er ofte ikke like smertefull som ved en prolaps i ryggen.

L

Prolaps i korsryggen

Hvis alle lagene sprekker kan det resultere i  at den indre kjernen siver ut og kan skape en mekanisk og eller en kjemisk irritasjon av omkringliggende vev. Det er dette som er en prolaps.

Symptomer: Prolaps i korsrygg kan gi både lokale smerter i korsryggen eller utstrålende smerte ned i rumpe og ben (også i hvile), men også mot hoft og eller ned mot knehasen. Nedsatt kraft i benmuskulaturen og eventuell minsket følesans i ben/fot er også vanlige symptomer ved prolaps i ryggen. Andre kan kjenne prikkinger eller nummenhet i setet eller langs benet. Mange opplever at å hoste er uutholdelig, at de har huggsmerter ved bevegelse og at de føler seg veldig stive. Ved prolaps i ryggen gjør det ofte svært vondt å bøye seg, vri seg, ta på sokker, sitte, reise seg fra sittende, gå inn og ut av bilen osv. Det er heller ikke uvanlig å føle seg skeiv i ryggen ved ryggplager, spesielt ved skiveproblematikk. Prolapsene kommer oftest i området L4-S1.

Om det skulle være nummenhet i skrittet og lyskeregionen er det viktig at lege kontaktes, da det kan være behov for akutt behandling.

L

Skiveproblematikk i ryggen påvirker mange strukturer

Ved prolaps i ryggen får man ulike symptomer avhengig av hvilken struktur som påvirkes.

“Nerve i klem” : Ved irritasjon av nerverøtter får man ofte utstrålende smerter, prikkninger eller nummenhet i benet og eller ned mot knehase og helt ned i stortå. Det er da mange som snakker om å ha en “nerve i klem”. Nerver som forsyner muskulatur i benet kan også påvirkes og man kan da oppleve å få nedsatt kraft i benet men også nedsatt følelse i området. Prolaps med trykk på en nerve “nerve i klem” oppleves ofte som svært smertefullt.  

Det er også viktig å huske på at det er veldig mange som har prolaps i korsryggen uten å merke det eller uten å ha smerter i hele tatt. De ser det først på et MR bilde de skulle ta for noe annet. Prolaps er ikke farlig, men for noen kan det være svært ubehagelig og smertefullt. 

 

L

Når får man prolaps i ryggen?

Prolaps i korsryggen kan man få helt akutt, ved skader,en ulykke eller ved en plutselig brå bevegelse. Det kan komme uten forvarsel og uten en spesiell utløsende årsak. Det er lite forskning som tyder på at man har “slitt ut skiven”. I de fleste tilfeller handler det om gener, belastning over tid og generell slitasje med alderen. Man kan derimot se at et tungt løft, en vridning er noe som kan få begeret til å renne over. Når man får en prolaps i ryggen uten at det har skjedd en ulykke så har det “alltid” pågått en prosess i forkant før selve prolapsen skjer. Ryggprolaps er mer vanlig hvis det er familiær disposisjon for dette.

L

Hva kan jeg gjøre selv for prolapsen i ryggen?

Forskning viser at jo raskere du kommer tilbake i bevegelse og opptar normal aktivitet, jo raskere blir du smertefri. Ikke vær redd for å bevege deg, det gjør bare at hele prosessen tar lengre tid. Legningen av prolapsen i ryggen tar den tiden det tar men de fleste er helt smertefrie mellom 2-6 måneder. 

L

Hva gjør naprapaten ved prolaps og skiveproblematikk?

Akutt kan råd om betennelsesdempende medikamenter og avlastende øvelser være hensiktsmessig for å få mer avslapping i det smertefulle området. Når dette har roet seg litt kan naprapaten med sine manuelle behandlingsteknikker av bevegelsesapparatet avlaste området rundt skiveprolapsen. En kombinasjon av teknikker for ledd, muskler og nerver er hensiktsmessig ved denne diagnosen.  Avlastning i området rundt prolapsen er gunstig for å gi en økt smertelindring, samt bidra til en raskere legningsprosess. Holdning -og treningsøvelser vil også bli gitt for å styrke opp området rundt prolapsen, og være et ledd i forebyggingen av en ny skiveprolaps i nærliggende område.

L

Behandling av prolaps i korsryggen hos naprapat

Naprapaten eller andre behandlere kan aldri fjerne en prolaps. Helt akutt kan råd om betennelsesdempende medikamenter og avlastende øvelser være det mest hensiktsmessige for å kunne få mer avslapping i det smertefulle området.

Naprapatbehandling ved prolaps i korsryggen tar sikte på å avlaste det irriterte området gjennom å minske spenninger i det smertefulle området og området rundt. Mange ganger er det muskulaturen rundt prolapsen som gir mest symptomer, også ut i rumpe og ben da det er et muskelforsvar som skrues på fra kroppens side. Ledd og muskler i brystrygg, mellom skulderblad, hofte og bekken er også sentralt i smertebildet. Avlastning i området rundt prolapsen kan være gunstig for å gi en økt smertelindring, samt kunne bidra til en raskere legningsprosess. Har plagene vart en stund, vil ofte trening også være en viktig del av tilhelningen.

En skiveprolaps blir som regel helt bra etter alt fra 2-6 måneder. Prognosen er avhengig av prolapsens størrelse. Våre naprapater i Trondheim og Stavanger undersøker for prolaps og skivebuktning i korsrygg daglig. Vi gir deg gledelig avlastende råd og hjelp når du har vondt i ryggen.

Pin It on Pinterest