fbpx

Langvarig rygg­smerte / Kronisk lumbago

Langvarige og kroniske ryggsmerter er sjeldent farlige, så lenge det ikke er en bakomliggende sykdom til ryggsmerten.

Langvarig ryggsmerte / Kronisk lumbago

Langvarige og kroniske ryggsmerter er sjeldent farlige, så lenge det ikke er en bakomliggende sykdom til ryggsmerten.

I de fleste tilfeller er langvarige og kroniske ryggsmerter årsaket av flere sammensatte faktorer. Det er viktig å finne årsaken til ryggsmerten, samt å vite at langvarig ryggsmerte har en nær kobling til psykiske og sosiale faktorer i hverdagen.

L

Hva gjør jeg med en ryggsmerte som aldri forsvinner?

Noen har ryggsmerter som de føler aldri gir seg. Ved kroniske ryggsmerter er smertebildet ofte sammensatt. Noe som begynte som et enkelt ubehag i ryggen har bygd på seg over tid, kanskje årevis og blitt en langvarig ryggsmerte som aldri slipper taket. I de fleste tilfeller er det flere årsaker bak en langvarig og kronisk ryggsmerte. Dette kan for eksempel være muskulatur som ikke fungerer tilstrekkelig, muskulatur som er i ubalanse i forhold til annen muskulatur, degenerasjon av mellomvirvelskiver, prolaps eller artrose og slitasje i leddene i ryggraden. I tillegg til noe av dette er det også ofte med en psykisk og biososial komponent når det gjelder langvarig ryggsmerte. For å bli smertefri er det viktig å finne ut hva som er din årsak, slik at du kan få rett behandling for ryggsmerten og symptomene rundt.

L

Langvarig ryggsmerte endrer bevegelsesmønsteret

Vi vet at ved smerte vil kroppen prøve å skåne det smertefulle området. Det fører til et endret bevegelsesmønster som kanskje ikke er så effektivt. Over tid kan dette nye mønsteret gi opphav til nye skader, belastninger og smerter. På så sett kan man havne i en ond sirkel der man får mindre og mindre energi, blir mer og mer innaktiv og får mer smerter. Kroniske plager har derfor mer smerte med seg. Vi anbefaler å lese mer om smerte for å få en større forståelse av dette. Mer om smerte finner du her.

L

Langvarig ryggsmerte - hvorfor forsvinner den ikke?

Hvorfor har jeg fortsatt vondt i ryggen? Det er flere år siden det begynte å gjøre vondt eller det er flere år siden jeg skadet meg. Årsakene er ofte sammensatt og mange. Den påvirkes mye av støttemuskler i ryggen som “skrus” av ved smerte, et nervesystem som “blir mer på vakt” og det mentale bildet ved smerte. 

Noe av årsaken er at smerte som har vedvart over tid blir langvarig og kronisk er vårt nervesystem og en psykisk og biososial faktor. Det betyr at at langvarige ryggplager påvirker oss mentalt. Jo lengre man har ryggsmerten jo lettere blir man sliten, man blir ofte i dårligere humør, sover dårligere og havner rett i den onde smertesirkelen. Det er faktisk slik ved langvarig smerte at om man opplever positive ting i livet vil man kjenne smertene mindre, men har man mye negativt i livet vil ryggsmertene også øke.  

Med dårligere overskudd, søvn og dårligere humør tåler vi  enda mindre, også mindre smerte før vi føler det gjør veldig vondt. Man blir ofte raskere sliten og man blir også redd for å få mer smerte fordi det orker man ikke. Bevegelsesfrykt alene kan alene doble smerteintensiteten, noe som igjen ofte leder til enda mindre fysisk aktivitet, sirkulasjon og kapasitet. Det gjør dessvere kun en ting for oss,- og det er dessverre mer smerter som resultat. Så det som er veldig viktig er å prøve er å bryte smertesirkelen og ikke minst ikke være redd for bevegelse. Vi bruker ofte å si: ” ikke være redd for å beveg deg. Ikke legg energi på å være redd for å gjøre en bevegelse. Kroppen sier i fra fort nok om du gjør noe som den synes er ubehagelig.”

 

L

Hva kan naprapatbehandling gjøre med kronisk ryggsmerte?

Har du en vedvarende ryggsmerte anbefales det å ta kontakt med naprapaten for å undersøke hvorfor du har dine smerter, og hvilke strukturer som skaper ryggsmerten. Når man vet årsaken bak ryggsmerten vil naprapaten bruke sine manuelle teknikker for å forsøke å avlaste smerten, samt gi deg tips og øvelser for å redusere på plagene og til å forstå hvorfor du har de smertene du har. Trenger du noen nye øvelser og tips som kanskje kan hjelpe på din langvarige ryggsmerter har våre naprapater i Trondheim og Stavanger mange gode tips og råd på sine Facebooksider og Instagram. 

L

Hva kan jeg gjøre selv ved langvarig ryggsmerte- jeg har prøvd alt!

Har du virkelig prøvd alt? Også har du fortsatt like vondt. Har du prøvd å tenke mindre på smertene, prøve å bryte smertesirkelen og ikke være redd for smerten. Vi ser at mange langvarige smertepasienter opplever å få mindre plager med rygg og smertene sine når de legger mindre energi på ryggsmertene. Når de tørr å bevege seg, gjør de fysiske aktivitetene de ønsker å tar mer kontroll over smerten så begynner det å løsne. Et råd for deg som føler du har prøvd alt kan være å lese om smerte og sette deg litt inn i hvordan smerte påvirker oss kroppslig og mentalt. Vi hjelper deg gjerne med både å finne årsaken til ryggsmertene dine, gode råd for trening og øvelser samt fortelle deg om hvordan smerte fungerer om du ønsker det. Eller så kan du lese mer om smerte på vår side om smerte. 

Du kan også være interessert i:

L

Langvarig smerte

Les mer om smerte. Hva smerte er, hvorfor vi kjenner smerte og hvorfor det er så viktig å bryte smertesirkelen raskest mulig. 

L

Muskelsmerter

Les mer om muskelsmerter og muskelstrekk her. 

L

Akutt ryggsmerte

Les om akutt ryggsmerte, akutt lumbago. Les hvorfor du skal bevege deg og ikke være redd for smerte slik at du kanskje unngår langvarig ryggsmerte.

Pin It on Pinterest