fbpx

Isjias og falsk isjias

Den vanligste årsaken til isjias er en prolaps i ryggen, men falsk isjias forekommer oftere.

Isjias og falsk isjias

Den vanligste årsaken til isjias er en prolaps i ryggen. Falsk isjias er det vanligste.

Grunnen til at man får utstrålingen i benet i forbindelse med en prolaps i ryggen er at det oppstår en irritasjon i det nærliggende området til prolapsen, kjemisk eller via et trykk på nerven. Strålingen kan også oppstå ved et komprimerende trykk på nerveroten. Dette kalles isjias eller isjialgi. Falsk isjias feildiagnostiseres ofte som isjias. Smertene og symptomene er svært like, men falsk isjias har ikke samme smerteutbredelse som når man følger isjiasnerven.

L

Hva er isjias?

Isjias er en tilstand som gir smerte ned i bakside/utside ben. Isjias plager kan gi en brennende, verkende og iblant stikkende smerte fra korsryggen, gjennom setet, bakside/utside lår, iblant lyske og ulike lokalisasjoner i legg og fot. Er det isjias går som regel smerten alltid under kneet og vanligvis helt ut til stortåen på foten. Isjiassmertene kommer av trykk eller en kjemisk irritasjon på isjiasnerven. Årsaken til at dette skjer kan være skiveprolaps eller stenose i nedre del av ryggen. Rygg, hofte, sensibilitetsbortfall (mister følelsen i huden) og lammelser av muskelgrupper ses ofte sammen med isjias. Man kan også se kun strålning og smerter i legg og fot, men ofte oppleves den som om den kommer fra ryggen og går hele veien ned. 

 

L

Hva er falsk isjias (isjialgi)?

Falsk isjias, isjialgi, feildiagnostiseres ofte som isjias. Det er smerter og symptomer som ligner isjias, men som ikke har den karakteristiske smerteutbredningen som følger isjiasnervens forløp ut i benet. Falsk isjias er ofte smerter som går fra rygg og setet og ned i bakside, utsidelår og legg. Smerten er mer molende, dovende og kommer ofte av triggepunkter (muskelspenninger) i nedre del av rygg og setesmuskulatur.

L

Naprapatbehandling og isjias /falsk isjias

Både når det gjelder isjias og falsk isjias vil naprapaten høre på sykdomshistorien og gjøre undersøkelser for å finne ut hva strålesmertene kommer av. Er det isjiasnerven eller er det muskulatur i området som skaper en isjiassmerten? Årsaken bak smerten er alltid viktig for oss naprapater å finne. Felles ved både falsk isjias og ekte isjias er at vi i begge tilfeller gjerne ønsker å jobbe med uønskete muskelspenninger i området. Triggerpunktene i setesmuskler og rundt hoften gir ofte stråling ned i ben, og kan være en veldig viktig årsak til plagene selv ved ekte trykk mot en nerverot. I tillegg til muskel og leddbehandling vil det ved isjias plager gjøres nervemobilisering for å redusere følsomheten samt øke bevegeligheten i nervesystemet. Du vil også få gode råd og tips hva du kan gjøre selv fra våre naprapater i Trondheim og Stavanger. 

L

Hvordan blir jeg kvitt min isjias?

I første omgang er det viktig med en god undersøkelse for å finne ut hvilken type isjias du lider av. Er det isjias skapt av en prolaps og skade, eller er det spente muskler i området etter ryggsmertene som gir deg smerten? Å finne ut hvilken type isjias du har er nødvendig for å gi deg rett behandling.
L

Hva kan jeg gjøre selv for min isjialgi?

I første omgang er det viktig å finne ut hvilken type isjias du lider av. Når man vet dette kan man jobbe mer målrettet med plagene. Er det triggerpunkter i setesmuskulatur og hofteregion kan riktige styrkeøvelser samt egne tøyeteknikker hjelpe på plagene. På Optimal Bevegelse Naprapati på Facebook og Instagram kan du finne mange gode tips og øvelser for hele kroppen som kanskje kan hjelpe deg. 

Du kan også være interessert i:

L

Prolaps i rygg

Les mer om prolaps i ryggen. Symptomer og årsaker til prolaps. Prolaps kan gi isjiasplager, men det er det også mye annet som kan gjøre.

L

Utstrålende smerter fra rygg til ben (kommer)

Les mer om utstrålende smerter fra ryggen til bena.

L

Triggerpunktsbehandling

Les mer om triggerpunktsbehandling. Les om hva et triggerpunkt er og hvordan det kan behandles. Mange ganger er strålesmertene man kjenner ut i bena årsaket av et triggerpunkt i en muskel.

Pin It on Pinterest