fbpx

Utstrålende smerter fra nakke til skulder og arm

Strålesmerter som kommer fra nakken og går ut i skulder og arm er smertefullt og svært vanlig.

Utstrålende smerter fra nakke til arm

Strålesmerter, prikkinger og nummenhet i armen

I bena snakker vi om isjias og falsk isjias når det gjelder strålesmerter fra rygg og ned i bena. På lik linje med isjias kan vi også skille utstrålende smerter fra nakken og ut i skulder og arm.

L

Hvorfor stråler det ned i armen fra nakken?

Irritasjoner og spenninger i midtre og nedre del av nakken kan lett gi opphav til smerter og ubehag i og rundt skulderbladene eller ut til skulder og arm. Symptomer og lokalisasjon på smertene og utstrålningen avhenger av hvilke strukturer i nakken som er irritert og hvor irritert denne er. Det er mange strukturer som kan gi stråling og ubehag i armen: nerveirritasjon, kompresjon av nerver og blodkar, triggerpunkter i muskler,slimposebetennelser  og senebetennelser /seneirritasjoner.

L

Hva kan i strålningen ut i armen være?

Mange som har strålning i nakke og ut i skulder og arm tenker med en gang at man har en “nerve i klem”. Selv om det nødvendigvis ikke er en nerve som ligger direkte i klem kan man ha en irritasjon på nerven eller nerveroten om man har en prolaps. Skivebukning kan også gi lignende symtomer selv om nerven ikker er kjemisk irritert.

Degenerative og naturlige aldersforandringer i nakken kan også irritere nervens passasje ut gjennom ryggraden ved at det er for trangt, så som ved spinalstenose eller trange rotkanaler. Litt avhengig av hvor trangt det er for nerven og hvor mye den påvirkes kan det gi symptomer ut i skuler og arm.

Videre har man ulike passasjer som nervene våre passerer på veien ut i armen, såkalte nerve entrapments. Vi vet at spente halsmuskler, brystmuskler og skuldermuskulatur kan gi kompresjon av nerver og blodårer som skal forsyne armen men også ha triggerpunkter i seg selv som stråler ned i armen. Kompresjon av nerver eller blodkar eller triggerpunkt musklene vil kunne gi symptomer ut i armen så som stikkninger, bortdomninger, ilninger, strålninger eller varme og kalde fingre.

I armen kan også ytlige nerver irriteres rundt albue og håndledd og av muskler i overarmen og uderarmen. De trenger ikke å være i direkte klem men de kan være overfølsome og med redusert bevegelighet kan de gi sympromer. En grundig sykehistorie,anamnese og kliniske tester hos naprapaten er altså viktig for å kartlegge årsaken til strålesmertene i skulder og arm.

L

Muskler som gir strålesmerter

Musklene i seg selv kan gi utstrålende smerter uavhengig av kompresjon eller irritasjon på nerver. Triggerpunkter i skuldermuskulatur og halsmuskulatur gir svært ofte referert smerte ut i skulder og arm. Noe som kan kjennes ut som om det er noe som “ligger i klem” eller at man har en “senebetennelse” / seneirritasjon i muskelen.  Vi ser svært ofte at muskelspenninger og triggerpunker er sekundære problemer til skulderleddet eller ryggraden vår. 

L

Den vanligste årsaken bak stråling i armen

På våre klinikker på Klepp og i Stavanger møter vi mange med strålesmerter i armen. Det viktigste er å undersøke hva strålingen kommer av. I de aller fleste tilfeller er det snakk om triggerpunkter og muskelspenninger i skuldermuskulaturen. De fleste kommer med en følelse av å ha “senebetennelse” eller seneirritasjon i skuldermuskulaturen. Enten det er rent muskulært, en seneirritasjon (senebetennelse, tendinopati), eller ustabilitet/stivhet/låsning i skulderleddet eller det er snakk om en slimposebetennelse (bursitt) ser vi at symptomene ofte forplante seg ned i armen. Nakke og skulder henger tett sammen og er ofte sammen om smerter og ubehag i nakke og arm. 

OBS OBS! Noen ganger kan underliggende sykdommer også gi smerter og utstråling til skulder og arm. Vi vet for eksempel at hjerteplager kan gi stråling ut til venstre arm. Så en grundig samtale og undersøkelse til våre naprapater gjøres alltid vid strålesmerter i arm. 

L

Den vanligste årsaken bak stråling i armen

På våre klinikker på Klepp og Stavanger møter vi mange med strålesmerter i armen. Det viktigste er å undersøke hva strålingen kommer av. I de aller fleste tilfeller er det snakk om triggerpunkter og muskelspenninger i skuldermuskulaturen. De fleste kommer med en følelse av å ha “senebetennelse” eller seneirritasjon i skuldermuskulaturen. Enten det er rent muskulært, en seneirritasjon (senebetennelse, tendinopati), eller ustabilitet/stivhet/låsning i skulderleddet eller det er snakk om en slimposebetennelse (bursitt) ser vi at symptomene ofte forplante seg ned i armen. Nakke og skulder henger tett sammen og er ofte sammen om smerter og ubehag i nakke og arm. 

OBS OBS! Noen ganger kan underliggende sykdommer også gi smerter og utstråling til skulder og arm. Vi vet for eksempel at hjerteplager kan gi stråling ut til venstre arm. Så en grundig samtale og undersøkelse til våre naprapater gjøres alltid vid strålesmerter i arm. 

L

Naprapatbehandling og strålesmerter i arm

Når du kommer til en av våre naprapater på Klepp eller Stavanger med strålesmerter i armen vil vi kjøre en samtale om dine smerter og undersøke det nøye. Dette for å finne ut hva som årsaker din strålesmerte. Deretter vil vi bruke våre manuelle teknikker for å slippe på spenninger i muskler og ledd som påvirker dine strålersmerter i armen. 

L

Hva kan jeg gjøre selv med strålesmertene?

For de aller fleste med strålesmerter ut i armen handler det om å finne tilbake til en god balanse i muskulaturen. Mange vil oppleve at god muskelkontroll i nakke og skulderregionen vil være den beste medisinen for disse plagene. Mange har god utbytte av å styrke opp de dype nakkemusklene og muskulaturen i skulderen ved utstrålende smerter i skulder og arm. Følger du Optimal Bevegelse Naprapati på Facebook eller Instagram vil du se flere tips og råd til gode øvelser du kan prøve. 

Du kan også være interessert i:

L

Smerte

Les om hva smerte er og hvorfor vi får vondt og hva vi selv kan gjøre for å bryte smertesirkelen

L

Kink i nakke

Les mer om kink i nakke. Hva en kink i nakken er, symptomer det gir og hvorfor man kan få kink i nakken.

L

Nakkehodepine

Les mer om nakkehodepine, hvilke symptomer hodepine som kommer fra nakken gir og hva du selv kan gjøre for å redusere plagene.

Pin It on Pinterest