Smerter under ben og fot

Når man snakker om smerter under ben og fot er det ofte plantarfascitt det dreier seg om. Plantarfascitt er smerte under fotbuen hvor senens feste mot hælbenet er overbelastet og irritert.

Smerter under ben og fot

Plantarfascitt er smerte under fotbuen hvor senens feste mot hælbenet er overbelastet og irritert.

Tilstanden plantarfascitt gir smerter når du tråkker ned på hælen. Plantarfascitt har vanligst debut fra 40-års alderen og oppover, men kan ramme mennesker i alle aldre. Blant annet ses det en hyppighet hos idrettsutøvere. Går man med plantarfascitt over en lengre periode kan det i tillegg til seneforandringer bli forkalkning og skjelettforandringer i hælbenet, såkalt hælspore.

L

Hva er plantarfascitt?

Plantarfascitt er en tilstand hvor plantarfasciens feste til hælbenet er overbelastet over lengre tid. Som alle andre seneplager vi har nevnt på hjemmesiden så dreier også plantarfascitt seg sjeldent om en betennelse, les mer om seneplager her.

Smerten ved plantarfascitt setter seg i seneplaten under foten som heter plantarfascien. Dette bindevevsdraget som kalles plantarfascien starter fra forkanten av hælbenet og brer seg som en finger frem til tærne. Plantarfascien sørger for optimal funksjon ved blant annet gange, hopp og fraspark da den spenner opp foten og bidrar til at vi får en såkalt “fotbue” på innsiden av foten. Fotbuen er med på å fjære og dempe støt. Hos de som har plattfot er dette systemet tøyd ut og foten holdes ikke stram og “flyter ut” med underlaget.

Plantarfascitt er den vanligste årsaken til hælsmerter hos idrettsutøvere, og kommer ofte om man begynner å trene for belastende etter et lengre opphold av fysisk aktivitet. Man ser også at om man har plantarfascitt, vil også fettputen vi har under hælen få endrete mekaniske egenskaper og dermed gi dårligere støtdemping. 

 

L

Symptomer på plantarfasciit

De som har pådratt seg plantarfascitt sliter ofte med smerte ved belastning lokalisert under foten mot hælbenet. Morgenstivhet ved de første stegene er også veldig vanlig. I mer uttalte tilfeller er det smerter ved hvert eneste steg og all fysisk aktivitet. Noen vil oppleve at når de først blir varm så forsvinner smerten litt, men den kommer ofte tilbake med full styrke når man igjen er blitt kald. Som ved annen seneproblematikk vil senestrukturen forandre seg. Går man med plantarfascitt over en lengre periode kan det i tillegg til seneforandringer bli forkalkning og skjelettforandringer i hælbenet, såkalt hælspore. Det er mange med plantarfasciitt som har en slik benutvekst på hælen, men det er heller ikke uvanlig å ha plantarfasciitt uten hælspore. Forekomsten av hælspore er også vanlig hos mennesker uten fascitt. Av den grunn, kan ikke en hælspore brukes til å bekrefte en plantarfascitt. Og det skal også sies at mange som har hælspore har ingen smerter under fot og hæl. En rask diagnose av plantarfascitt og rask behandling av tilstanden kan redusere varigheten av problemet.

L

Hvorfor har jeg fått plantarfascitt?

Det kan være flere årsaker til smertene under fotbuen, plantarfascitten og en eventuell hælspore. Dårlig bevegelighet i fotleddet, overpronasjon, spenninger i leggmuskulatur, dårlig skotøy og for rask økning av fysisk aktivitet kan være predisponerende faktorer. Oftest er årsaken til plantarfascitt langvarig ståing eller gåing og løping på hardt underlag. Noen mennesker har økt disponering for tilstanden. Det kan være idrettsutøvere som driver mye med hopping og langdistanseløping. En annen predisponerende faktor kan være overvekt, lite fysisk aktivitet og avvikende fotstilling. Mange damer kan oppleve å få problemer med plantarfascien etter svangerskap. Trolig er dette noe årsaket av rask vektoppgang og endret belastning på føttene.

L

Hvordan blir jeg kvitt min plantarfascitt og hælspore?

Plantarfasciitten går oftest over av seg selv men kan være svært tidskrevende og nedsette livskvaliteten da man ikke får utføre fysisk aktivitet slik man ønsker. Det er viktig å bruke sko som føles behagelig på foten. Man kan eventuelt bruke innleggssåler dersom du trenger dette. Regelmessig styrke- og tøyning av legg/fot vil også bidra positivt på plantarfascit plagene, det samme vil være å passe på å ikke øke i kroppsvekt ettersom overvekt kan være en risikofaktor for å utvikle plantarfascitt.  Behandling og råd for egenøvelser er viktige for å redusere problematikken og redusere sykdomstiden. Våre naprapater i Trondheim og Stavanger kan hjelpe deg med smerter under ben og fot. 

Du kan også være interessert i:

L

Hælsenebetennelse

Les mer om akillesbetennelse /akillestendinos eller hælsenebetennelse som det også kalles.

L

Leggsmerter(kommer)

Les mer om spenninger og stivhet i legger. Her finner du mer om hvordan det kan påvirke hælsenen og smerter  under ben og fot. 

L

Overtråkk

Les mer om overtråkk og forstå hvordan det også kan påvirke eller være opphav til smerter under ben og fot.

Pin It on Pinterest