Overtråkk

Å tråkke skeivt og få smerter i ankelen er ikke uvanlig.
Overtråkk

Å tråkke skeivt og få smerter i ankelen er ikke uvanlig.

Typisk hender et overtråkk av ankelen når man løper i skogen eller i ulendt terreng og tråkker feil. Det gjøres daglig flere overtråkk, både i hverdagslivet og i idretten. Dessverre er dette en skade som sjeldent blir tatt på alvor.

L

Hvorfor skjer overtråkk?

Mange av oss har nok en eller flere ganger tråkket over på tur i skogen, på løpetur eller under en idrettsaktivitet. Blir overtråkket sterkt eller kraftfullt nok kan leddbåndene på fremsiden/utsiden av ankelen strekkes eller ryke, en syndesmose nederst i leggen kan bli skadet og blodårer ryker. I de fleste tilfeller er ikke overtråkket så kraftfullt, men gir mest skade på leddbånd. Dette kan derimot gi flere følgeskader med tiden. Av den grunn bør et overtråkk tas på alvor.

L

Leddbåndene i ankelen kan skades ved overtråkk

I de fleste overtråkk oppstår akutt hevelse, smerte og distinkt ømhet med eller uten fargeforandringer. Ved så å si alle overtråkk vil man få en tøy, liten ruptur eller full avrivning av ett eller flere leddbånd i ankelen. Om dette skjer på innsiden og/eller utsiden av ankelen avgjøres av hvordan du har tråkket over. På grunn av akutt hevelse vil det i akuttfasen være vanskelig å vite om det er ”bare” leddbåndskader eller om det også forekommer ankelbrudd.

L

Hvorfor er det viktig å ta overtråkk på alvor?

Mange tar et overtråkk i ankelen for kun et overtråkk, og lar skaden få ta den tiden det tar. Mange tråkker over flere ganger på samme ben, og vil etter hvert ikke ha de store plagene med et overtråkk i ankelen. De har derimot dårlig stabilitet i den skadede ankelen, og balansen på et ”overtråkksben” oppleves ofte som særdeles dårlig. Mange kommer og sier at de har en “ustabil” ankel. Årsaken til denne instabiliteten i ankelen er ofte forlengede leddbånd på grunn av dårlig rehabilitering etter overtråkksskader. Det man skal vite er at en forandring i stabiliteten i ankelen vil påvirke både ankelen og hvordan man går og bruker foten, men det påvirker også leddene lengre opp som knær og hofter. Det kan kort forklares med at en forandring i ankelen kan gi opphav til endret gangmønster som kan gi både fot og hælplager, kne, hofte og ryggplager senere i livet.

L

Hva gjør jeg selv ved overtråkk?

Det viktigste akutt er å prøve å dempe hevelsen og blødningen som oppstår i ankelen. Dette gjøres ved hjelp av kompresjon, holde benet høyt samt å avlaste benet med krykker. Akuttbehandling er veldig viktig for å forkorte sykdomsforløpet. Så fort det er mulig med bevegelse av ankelen bør den skadede få et nøye tilpasset rehabiliteringsopplegg for ankel -og leddbåndskadene. Ankelen bør eventuelt også teipes. Jo raskere man kommer i gang med akuttfasebehandling og rehabiliteringsøvelser desto raskere vil skaden gå over. Naprapaten har god kunnskap om overtråkk, og kan hjelpe deg til å bli raskere bra med riktige råd og en god behandling. 

L

Naprapatbehandling og overtråkk

Det viktigste akutt er å prøve å dempe hevelsen og blødningen som oppstår i ankelen ved hjelp av kompresjon, heving av ankelen og avlastning med krykker.

Søker man naprapaten for behandling vil naprapaten undersøke ankelen og sjekke leddbåndene i ankelen. Videre vil naprapaten både behandle sekundære spenninger i legg og fot som ofte oppstår etter et overtråkk, og også kanskje både tape ankelen. Videre vil du få et nøye tilpasset treningsprogram for ankelstabilitet slik at du raskere kan komme tilbake til vanlig bevegelse og trening igjen uten å være redd for nye skader. Våre naprapater i Trondheim og Stavanger jobber mye med overtråkk. Vårt beste tips til deg som eventuelt har tråkket over for lenge siden er å pusse tennene på ett ben og utfordre balansen på ett ben. Det er super trening for ankelstabiliteten og eventuelle leddbånd som har blitt uttøyd ved overtråkk. 

Pin It on Pinterest