fbpx

Beinhinne­betennelse / Beinhinne­irritasjon

Smerter langs leggbenet er ikke uvanlig blant de som løper mye, eller driver med en idrett der løping og mye hopp inngår.
Beinhinnebetennelse / Beinhinneirritasjon

Hva er beinhinnebetennelse / beinhinneirritasjon?

Smerter langs leggbenet er ikke uvanlig blant de som løper mye, eller driver med en idrett der løping og mye hopp inngår. Tilstanden kommer av en form for overbelastning. Det er ofte mange ulike faktorer bak som sammen lager denne ubehagelige smertetilstanden. Ofte er det ikke snakk om noe betennelse og derfor mange som opplever at betennelsesdempende ikke hjelper.

L

Hva kjennetegner beinhinnebetennelse eller beinhinneproblematikken?

Beinhinnebetennelse kjennetegnes av smerter som sitter på innsiden av leggbeinet fra ankelen og ca 10 cm opp. Det kan være ømt, og etter hvert smerte både under og en stund etter trening. Beinhinnebetennelse er et godt innarbeidet ord i helsesektoren. Vi benytter oss av dette på denne siden også, men oftest er det snakk om en beinhinneirritasjon. Det er som med andre muskel og seneplager, sjelden forekomst av betennelsessubstanser og en faktisk betennelse det handler om.

Ved beinhinnebetennelse /beinhinneirritasjon sitter smertene ofte på framsiden rundt leggbenet, men mange opplever også at det kan være fryktelig stramt og ubehagelig bak i leggen. Mange tror det er betennelse og velger derfor å prøve betennelsesdempende og hvile uten å oppleve noen merkbar bedring i etterkant. 

Om smerten ikke forsvinner ved hvile og betennelsesdempende, men kommer tilbake når man går tilbake til fysisk aktivitet er det trolig mer en beinhinneirritasjon som er problemet og ikke en betennelse.

L

Hvordan vet jeg om det er beinhinnebetennelse eller ikke?

I de fleste tilfeller er det ikke en betennelse i beinhinnen, men snarere overbelastning som gir en sterk irritasjon av beinhinnen. Problemet er bare at en beinhinneirritasjon har de samme smertene, og vil oppføre seg på lik måte som en beinhinnebetennelse med mediale smerter langs leggbeinet under og etter trening. En betennelse bruker også ofte å ha betennelsestegn som varme, rødhet og hovenhet- og det er det ikke så mange som opplever. 

L

Hvordan har jeg fått beinhinnebetennelse?

Ved beinhinnebetennelse eller beinhinneirritasjon som vi liker å kalle det er det både indre og ytre faktorer som mest trolig har ført til tilstanden. De indre faktorene er ofte dårlig bevegelighet i fotledd, feilstillinger i fotledd og spente dype leggmuskler som skaper denne beinhinneirritasjonen ved at de skaper et drag i beinhinnen. Dårlig stabilitet i bekken og hofteområdet er også en viktig faktor i smertetilstanden. I tillegg til dette kan ytre faktorer som skotype, økt mengdetrening, ensidig underlag eller ved et for raskt bytte av underlag være med å påvirke.

L

Naprapatbehandling for beinhinnebetennelse

Våre naprapater i Trondheim og Stavanger kan hjelpe deg med dine beinhinneplager. Naprapaten vil sammen med deg se på indre og ytre faktorene som kan ha påvirket din beinhinnebetennelse gjennom samtale og undersøkelse. Videre vil naprapaten løse opp i spenninger i og rundt legg og fot, men også ofte i både rygg og hofte/bekkenområdet for å redusere belastningen i og rundt beinhinnen. I mange tilfeller ser man at stabilitetstrening av bekken og hofteområdet er en viktig faktor for å unngå å få beinhinneproblematikken tilbake igjen. Våre naprapater kan hjelpe deg å gi deg riktige øvelser for å trene opp stabiliteten og redusere plagene dine.

L

Hva kan jeg gjøre for å løpe uten smerter i leggene?

Sliter du med beinhinnebetennelse eller beinhinneirritasjon er det viktig å se på de faktorene som er med på å skape denne smerten. I de aller fleste tilfeller kan du holde deg symptomfri ved å trene opp muskulaturen som er svak. Ofte innebærer det styrketrening av legger, hofter, lår og kjernemuskler for å øke kapasiteten samt bedre løpsøkonomien. Spør oss gjerne om treningsråd og følg oss på Optimal Bevegelse Naprapati på Facebook og Instagram. Våre naprapater i Trondheim og Stavanger deler gode tips og råd for kropp og løping på våre sosiale medier. 

Du kan også være interessert i:

L

Senebetennelse

Les om senebetennelse her. Les om hvorfor vi ikke liker å kalle det senebetennelse, men  at det er bedre å omtale det som seneplager eller senelidelser. Litt på samme måte som med beinhinnebetennelse, at vi snakker om en beinhinneirritasjon.

L

Leggsmerter (kommer)

Les mer om typiske leggsmerter og stive legger. Hva det kommer av og hva du best kan gjøre for å unngå stive og stramme legger. 

L

Bekken, hofte og lyske

Les mer om bekken, hofte og lyske. Ofte er det plager og ubalanser i dette området som er med på å lage trøbbel i form av beinhinneplager.

Pin It on Pinterest