fbpx

Schlatter

Schlatterskne er smertefullt og svært irriterende for de som har det, ses særlig hos aktiv ungdom i vekst.

Schlatter

Når du får schlatterskne hovner benkulen under kneet opp og gjør vondt.

Dette en ufarlig, men en ubehagelig tilstand som oftest leges av seg selv med tiden til hjelp. Den forstørrede kulen som dannes ved patellasenens innfeste kan være forstørret også etter at plagene og irritasjonen er borte.

L

Hva er schlatters?

Schlatters er en irritasjon/betennelse i festet for den store framre lårmuskelen på forsiden av leggbeinet like nedenfor kneet. Irritasjonen fra den store lårmuskelen (quadriceps) medfører at en kul dannes under kneskålen. Denne er ikke farlig, men er ofte veldig øm og smertefull.

L

Hva kjennetegner schlatters?

Typiske symptomer ved schlatters er smerter i øvre del av leggbeinet like under kneskålen i forbindelse med fysisk aktivitet. Spesielt rammes de som er aktive innenfor spenst og sprintidretter som friidrett, fotball, håndball, volleyball og basket. 

L

Hvem får schlattersplager?

Tilstanden forekommer først og fremst hos barn og ungdommer under vekstspurt (hyppigst i alderen 11-18 år), og oftest blant idrettsaktive. Gutter rammes tre ganger hyppigere enn jenter, men forekomsten blant jenter øker i takt med jenters økende deltakelse i sport. Schlatters er helt ufarlig, og vil bedre seg med tiden. Mange opplever likevel smertene så invalidiserende og intense at de ikke lenger kan eller ønsker å delta i sport og fritidsaktiviteter. Her gjelder det å være tålmodig som både foreldre og utøver. Schlattersmerte vil gå opp og ned i perioder. Med riktig behandling og råd vil de fleste finne glede i sporten de utfører og kunne holde seg på et aktivitetsnivå som føles ok for den enkelte når smerten i kneet er som verst. 

Noen får diagnosen Sinding-Larsens syndrom. Denne diagnosen er mindre vanlig enn Schlatter men forekommer også til aktiv ungdom i vekst. Smertene ved Sinding- Larsen syndrom sitter rett under kneskålen men er ellers nokså lik Schlatter i både oppkomst og smertebilde. Mens schlatter sitter mer øverst på leggbenet sitter Sinding- Larsen mer rett under kneskålen. Årsaksmekanismene bak schlatter og sinding-larsen er like og behandlingen er også lik. 

 

L

Naprapatbehandling og schlatter

Smerteproblematikken avtar oftest med tiden og alderen. Likevel kan det være svært hensiktsmessig med behandling for plagene. I mange tilfeller er det meget spent muskulatur på framside lår, og svakheter i bekken/seteområdet som gjør at kneet oppleves så smertefullt. Muskelubalanse mellom fram og bakside samt korte muskelsener grunnet en rask lengdevekst er vanlig. Naprapaten kan hjelpe til med å redusere smerteproblematikken ved å avlaste irritasjonen i og rundt muskelfestene rundt kneet. Våre naprapater har også gode tips og råd for å holde smertenivået nede ved hjelp av styrke og avlastningsøvelser.

L

Hva kan jeg gjøre selv for schlatters plagene?

Du som leser dette er mest trolig en ung idrettsutøver eller en forelder som ikke vet hva du kan gjøre for godt for barnet ditt med knesmerte. Det viktigste dere skal vite er at denne smerteproblematikken i kneet avtar med tiden og alderen, og vil ikke være like intens hele tiden. Selvhjelp kan være å massere framside lår, samt tøye rumpemuskulaturen. Det er viktig å ikke tøye framside lår, da det bare vil skape et ekstra drag i innfestet av senen og gi økt irritasjon og smerte i kneet. Ellers kan det hjelpe godt med naprapatbehandling og styrkeøvelser for rumpe og hofte. Våre naprapater i Stavanger og Trondheim jobber mye med Schlatters. På Optimal Bevegelse Naprapati på Instagram og Facebook vil dere også finne mange gode tøye og styrkeøvelser for både kne, hofte og bekken som kan være gode ved knesmerter.

Du kan også være interessert i:

L

Framre knesmerte- PFS

Les mer om patellafemoral smerte eller fremre knesmerte. Les om hva det er og hva man best kan gjøre for å redusere de fremre knesmertene.

L

Hopperkne

Les mer om hopperkne, hva det er og hva man best kan gjøre for hopperkne.

L

Løperkne

Les mer om løperkne. Forstå hvorfor det kommer, symptomene og hva man kan gjøre selv for smerter i forbindelse med løperkne.

Pin It on Pinterest