fbpx

Løperkne

(Runners knee)
Løperkne

Løperkne, langdistansekne eller tractus iliotibialisbånd syndrom (ITB-syndrom) som det også kalles er et typisk vårtegn.

Mange tar fram joggeskoene etter flere måneders pause på vinteren. Navnet bak diagnosen kommer derfra, siden veldig mange løpere får disse smertene. God informasjon, gode styrkeøvelser og behandling kan få deg raskt tilbake i løpeskoene igjen uten plagene.

L

Symptomer på løperkne

Løperkne er lokalisert til utsiden av kneet og forekommer ofte etter perioder med mye løpetrening. Løperkne oppleves ofte som en stikkende og intens smerte etter kort tids løping på utsiden av hoften og ned mot kneet. Løperkne kan ofte komme akutt under løpingen og kan for mange oppleves verre i etterkant av løpeturen. Smertene kommer oftest ved bøy/strekk av kneet og mange opplever det som verst ved løping i nedoverbakker eller på flat mark. Den intense smerten oppstår når bindevevshinnen (tractus iliotibialis) glir over utsiden av lårbenet ved kneleddet når kneet bøyes og strekkes. Her kan det oppstå en lokal irritasjon i senen og/ eller i slimposen under senen. Ved en irritasjon av slimposen som ligger på undersiden av den betente bindevevshinnen kan man også se en hevelse.

L

Hvorfor har jeg fått løperkne / Runners knee?

Det er ofte mange årsaker til at løperkne eller langdistansekne oppstår. Den vanligste årsaken er nedsatt styrke og stabilitet i bekken/hofteområdet Andre faktorer kan være for rask økning av treningsmengde, dårlig løpsteknikk, skotøy, underlag, eller en generell ubalanse i muskulatur og ledd i rygg, hofte og kneregionen. Selv om det heter løperkne ser man også smerteproblematikken ofte syklister, militære og andre personer som utfører aktiviteter som medfører knebøy og knestrekk mange ganger etter hverandre. Løperkne er en overbelastningsskade da det er belastning over tid som skaper smertene.

L

Naprapatbehandling og løperkne

Løperkne er en overbelastningsskade på grunn av mye løping eller mye strekk og bøyeøvelser i kneet over tid. I de fleste tilfeller av løperkne kommer denne overbelastningen kun på ett ben og av nedsatt eller dårlig stabilitet i bekken/setesområdet, men også kan stabiliteten i kne og ankler spille en stor rolle her. Feiltrening eller en dårlig løpsteknikk kan også påvirke smerten. Naprapaten vil på behandling undersøke både ryggrad, hofte, kne og fot både når det gjelder bevegelighet og styrke i muskulaturen for å hjelpe deg best mulig. Man vet at svake utoverførere i hoften kan gi økt risiko for løperkne ettersom iliotibialbåndet (IT-båndet) kommer fra den store setesmuskulaturen og spiller en stor rolle i løperkne problematikken. Gjennom undersøkelser kan naprapaten hjelpe deg med å finne årsaken bak smerten. Gjennom behandling og riktige treningsøvelser kan naprapaten hjelpe deg å bekjempe og forebygge ditt løperkne. Er det nødvendig med evaluering av løpsteknikk kan noen av våre naprapater i Trondheim og Stavanger gjøre det også.

 

L

Hva kan jeg gjøre selv?

Ved løperkne er det ofte gunstig å komme i gang med styrkeøvelser for bekken, sete og hofteregionen. For mange så er det som skal til for å bekjempe plagene og smertene et løperkne kan gi. Mange har gått av en naprapatbehandling for å få løsnet opp i muskulatur som strammer og skaper ubehag i tillegg til rådgivning av tøye og styrkeøvelser. Våre naprapater jobber mye med løperkne både i Trondheim og Stavanger. Følger du Optimal Bevegelse Naprapati på Instagram og Facebook vil du også finne gode styrke -og tøye øvelser for bekken,hofte og rumpe. 

 

Nettbooking

Direkte timebestilling på nett

På vår avdeling i Trondheim og Stavanger har våre naprapater daglige akutt-tider og lange åpningstider. Det er mulig å få time hos oss både før og etter arbeidstid. Timebestilling kan gjøres via telefon og SMS, e-post, online timebestilling eller kontaktskjemaet. Alle timer er ikke åpne for nettbooking, så finner du ikke tiden du ønsker send en mail eller ring oss.

Pin It on Pinterest