fbpx

Kneartrose

Artose i knær er svært vanlig, da dette er et ledd som brukes mye og som det dermed er vanlig med slitasjeplager i.

Kneartrose

Knærne er i likhet med skulderledd og hofteleddene de leddene i kroppen som utsettes for mest slitasje, og derfor også de leddene mange opplever å få slitasjeskader i.

L

Hva er kneartrose?

Artrose i kneet trodde man før “bare” var slitasje på leddbrusken i kneet. Nå viser forskning at artrose og slitasjegikt påvirker alle strukturer rundt leddet så som ben, leddbånd, menisker, leddvæske og leddkapsel. Muskulatur og sener rundt leddet vil også bli rammet og mange vil føle seg svakere og stivere i musklene rundt kneet og at kneleddet føles ustabilit.  Smerte og stivhet blir utfallet når man har fått kneartrose. Les mer om artrose her.

L

Hvilke symptomer har man ved kneartrose?

Ved kneartrose eller slitasjegikt som det også kalles, er det vanligste symptomet smerter og stivhet i kneet. Det er spesielt vanlig med økende smerter ved begynnelsen av fysisk aktivitet, og dette er for mange det første tegnet på kneartrose. Mange kjenner også på en redusert bevegelighet, stivhet og en eventuell hovenhet i kneet. Og noen vil oppleve at kneet lager knirkelyder ved artrose. Stivheten er ofte verst på morgenen, om man har sittet i ro en lengre periode eller etter en lengre gåtur. Mange opplever også en følelse av at man ikke har kontroll på kneleddet, at det svikter ved belastning. Har man hatt kneartrose en lang periode vil mange oppleve hvile og nattesmerter og kjenne at det påvirker nattesøvnen. 

L

Hvem får kneartrose?

Kneartrose er noe alle kan få i og med at kroppens ledd begynner å degenereres etter fylte 25 år. Det finnes en del risikofaktorer som kan framskynde artrose i knærne. Det kan for eksempel være overvekt, en tidligere kneskade, sykdom som skader brusken (eks. leddgikt) eller tidligere brudd i området. Risikofaktorer for utvikling av kneartrose som ikke kan påvirkes er arv-gener, kjønn og økt alder. Omtrent halvparten av artrosetilfellene skyldes arv. Artrose er generelt mest vanlig hos kvinner, mens akkurat kneartrose er vanligere hos menn. 

L

Hva gjør naprapaten med kneartrose?

Naprapaten kan ikke fjerne artrosen, men i mange tilfeller kan de med kneartrose ha god effekt av fysikalsk behandling. Naprapaten kan hjelpe deg å øke bevegeligheten i leddet samt skape en optimal muskelbalanse i området rundt slik at man kan avlaste kneleddet. For mange vil dette og fysisk aktivitet virke smertelindrende.

L

Hva kan jeg gjøre selv?

Å holde deg jevnlig i fysisk aktivitet vil være den beste medisinen for din kneartrose. 

Du kan også være interessert i:

L

Artrose

Les mer om artrose. Hva artose er, hvordan det oppstår og hva symptomene på artrose /slitasjegikt i kroppen er.

L

Hofteartrose

Les mer om artrose i hoften her.

L

Fremre knesmerter - PFS

Les mer om fremre knesmerter her, patellafemorale smerter.

Pin It on Pinterest