fbpx

Fremre knesmerter

 PFSS

Diffuse knesmerter uten en bestemt årsak, vil i mange tilfeller dreie seg som patellofemoralt smertesyndrom. Dette er spesielt vanlig blant ungdom som driver med idrett.

Fremre Knesmerter – Patellafemoralt smertesyndrom

Forskning viser at ca 50 % av uspesifikke knesmerter, smerter med ukjent årsak, kan skyldes patellofemorale smerter (PFS).

Smerter foran i kneet skyldes ofte irritasjoner i leddet mellom kneskål og lårbenet. Forekomsten er høy blant mosjonister, aktivr ungdommer og idrettsutøvere. Sammen med muskelstrekk, er fremre knesmerter en av de vanligste idrettsskadene vi ser på klinikken.

L

Hvorfor får man fremre knesmerter som patellofemoralt smertesyndrom?

Patellofemoralt smertesyndrom er en av de vanligste årsaken til fremre knesmerter. Disse kneplagene utgjør omtrent en fjerdedel av alle typer knesmerte. Fremre knesmerter er vanligst i ungdomsårene, særlig hos ungdommer som driver idrett. Forekomsten er mye vanligere blant jenter og kvinner enn blant gutter og menn.

Det er ofte flere årsaker til at man utvikler fremre knesmerte, PFS. Det antas at noe av årsaken til den fremre knesmerten er at kneskjellet (patella) av ulike årsaker ikke sporer jevnt på den underliggende leddoverflaten når kneet strekkes og bøyes. Dette gir økt kompresjon og irritasjon på omkringliggende vev og strukturer som antas å være kilden til smertene. Ubalanser i muskulaturen og de anatomiske strukturene rundt når det gjelder styrke, stabilitet, balanse og koordinasjon bidrar trolig til denne typen smerte.

L

Symptomer på patellofemorale smerter

Ved fremre knesmerter, patellofemorale smerter, er det vanligste symptomet diffuse smerter i og rundt kneskålen. Smerten fremprovoseres av øvelser som belaster knestrekkernse som ved løpsidretter, sykling og idretter der det utføres mye hopping. Mange kjenner også økt smerte når de går i trapper spesielt ned trapper, smerter i huksittende eller å sitte lenge med bøyd kne ( flytur, bilkjøring, skolen, kino osv). Noen vil oppleve at kneet kan “gi litt etter” eller gi en lett følelse av at kneet låser seg. Har man hatt patellofemorale smerter over tid vil man også kunne kjenne at kneet oppleves stivt på framside og innside også ved hvile. 

L

Naprapatbehandling og fremre knesmerter

Naprapaten vil undersøke kneet grundig for å finne ut hva om dine fremre knesmerter er patellofemorale smerter, PFS eller andre diagnoser som schlatter, løperkne, hopperkne eller andre knediagnoser som kan gi fremre knesmerte. Klinisk undersøkelse av kneet samt din smertehistorien gir oss ofte svar på hva det dreier seg om.

Ren smertelindring er som regel viktig i starten i kombinasjon med spesifikke styrkeøvelser og eventuelt taping for direkte smertelindring. Våre naprapater i Trondheim og Stavanger kan tape og vise deg hvordan du selv kan tape kneet for å justere kneskjellet for å skape en direkte smertelindring. Denne smertelindringen er kortvarig så individuellbasert styrke- og tøye øvelser for å korrigere den muskulære ubalansen som man ofte ser ved PFS vil være en viktig del av rehabiliteringen.

Våre naprapater vil utifra klinisk undersøkelse kunne tilpasse øvelser og trening skreddersydd for deg og dine knesmerter. Ren smertelindring er som regel viktig i starten i kombinasjon med spesifikke styrkeøvelser og eventuelt taping.

 

 

L

Hva kan jeg gjøre selv?

Forebygging er det beste for å unngå plager. Foruten forebygging er trening er en svært viktig faktor, spesielt styrketreing på setesmuskler og framside lår- men også bakside lår, legger og kjernemuskler/balanse.

Når det gjelder styrketrening med spesifikke øvelser blir mange kvitt plagene i løpet av ett år om man trener jevnt og flere ganger i uken. Gjør man sine spesifikke øvelser kun en gang i uken er det kun et knippe som blir kvitt plagene innom et år. Våre naprapater i Stavanger og Trondheim kan hjelpe deg med både øvelser og spesifikke treningsprogram for dine knesmerter. På Optimal Bevegelse Naprapati på Facebook og Instagram kan du også finne gode tøye- og styrkeøvelser for knær og hofter. 

 

Du kan også være interessert i:

L

Hopperkne

Les mer om knesmerten hopperkne her. Hva hopperkne er, hvorfor det kommer og hvilke symptomer man har ved hopperkne.

L

Løperkne

Les mer om knesmerten løperkne /runners knee her. Hva løperkne er, hvorfor det kommer og hvilke symptomer man har ved løperkne.

L

Schlatter

Les mer om knesmerten schlatters her. Hva schlatters er, hvorfor det kommer og hvilke symptomer man har ved schlatters.

Pin It on Pinterest