fbpx

Svimmelhet og krystall­­syken

Svimmelhet kan forårsakes av alt fra leddlåsninger og muskelspenninger til alvorlige sykdommer.

Svimmelhet og krystallsyken

Svimmelhet kan forårsakes av alt fra leddlåsninger og muskelspenninger til alvorlige sykdommer.

Opplevelsen av svimmelhet kan være svært varierende. Enkelte opplever vanskelighet med å holde balansen, andre har problemer med å si hva som er opp eller ned, mens noen kjenner at det snurrer rundt inne i hodet. Det viktigste ved alle typer svimmelhet er å finne ut hvor din svimmelhet kommer fra.

L

Ulike typer svimmelhet krever ulik behandling

Det finnes ulike typer svimmelhet som krever ulik behandling. Det kan være en konstant svimmelhet eller det kan være svimmelhet i spesielle posisjoner eller ved raske posisjonsendringer. Er du plaget med andre symptomer til din svimmelhet så som synsforstyrrelser, kraftig hodepine, hørselstap og feber bør du oppsøke lege. Ved alle typer svimmelhet vil vi naprapater undersøke godt før vi behandler for å forsikre oss om at dette ikke er noe som bør sendes direkte til lege.

L

Konstant svimmelhet kan være forårsaket av muskelspenninger og leddlåsninger

Balansesentrene i hjernen får hele tiden viktig informasjon om hodets stilling i forhold til kroppen via ledd og muskulatur øverst i nakken. Dersom svimmelheten er årsaket av leddlåsninger og muskelspenninger i nakken er du ofte mer konstant svimmel sammenlignet med svimmelhet i ulike posisjonsendringer.

L

Naprapati og svimmelhet

Våre naprapater i Stavanger og Trondheim vil alltid prøve å lokalisere hva din svimmelhet årsakes av. Lider du av krystallsyken eller har en dov og mer konstant pågående svimmelhet oppstått av leddlåsninger og muskelspenninger i nakken, kan vi naprapater hjelpe deg etter en grundig undersøkelse å skille om det dreier seg om en svimmelhet fra nakken eller krystallsyke. Er årsaken bak din svimmelhet diffus eller finnes det en mistanke om en bakomliggende sykdom sender vi deg videre til lege eller spesialist.

L

Krystallsyken - Svimmelhet ved posisjonsendringer

Har du svimmelhet i form av (raske) posisjonsendringer, hastige vridninger eller oppreisning kan det dreie seg om krystallsyken. Krystallsyken kalles også Benign paroksysmal posisjonsvertigo (BPPV). Krystallsyken er en tilstand som rammer labyrinten i det indre øret, og er en av de vanligste årsakene til svimmelhet.

Karusell liknende svimmelhetsanfall

Krystallsyke karakteriseres av kortvarig karusell liknende svimmelhetsanfall (vertigo) og kan gi påfølgende kvalme. Anfallet kommer gjerne i forbindelse med at man beveger hodet i bestemte stillinger og er ofte verst i liggende stilling.

Det er ca 2-3 % av befolkningen som vil opplever BPPV, krystallsyke i løpet av livet. Plagene er vanligst hos eldre, men kan oppstå i alle aldre. Kvinner blir rammet noe oftere enn menn. 

L

Hva gjør naprapaten med svimmelheten?

Ved mistanke om krystallsyke utfører våre naprapater Dix-Hallpikes test. Er denne positiv kan man ved hjelp at Epleys manøver gi pasienten en raskere bedring enn ved spontanlegning. Behandling med Epleys manøver gjøres med hensikt å føre krystallene tilbake til sin opprinnelige plass slik at det ikke oppstår irritasjon og feilsignaler fra balanseorganet. Naprapatene ved Optimal Bevegelse utfører Epleys manøver og behandler pasienter med svimmelhet både på klinikken i Stavanger og klinikken på Klepp.

L

Hva kan jeg gjøre selv for svimmelheten?

Har du krystallsyke så finnes det øvelser du kan gjøre hjemme. Det kan være lurt å oppsøke kyndig hjelp for å få den rette diagnosen samt instrukser for hvordan du skal forholde deg til tilstanden slik at du utører riktige øvelser for svimmelheten din. Det viktigste da er at øvelsene er korrekte i forhold til hvilket øre plagene dine kommer fra og hvilken type BPPV du har.

De aller fleste blir helt friske av BPPV, krystallsyke og tilstanden er ufarlig selv om den kan være intens og plagsom. Har du hatt krystallsyke en gang er man noe mer utsatt for å få det igjen, men det kan gå år i mellom. Man klarer ikke å forebygge nye anfall eller provosere fram anfall, så det beste er å ikke ta hensyn til det og raskest mulig leve normalt igjen når ubehaget er over. 

Har man svimmelhet som kommer fra nakken og man har funnet årsaken til hvorfor den svimmelheten kommer, er det ofte bevistgjøring, pauser i hverdagen og litt fysisk aktivitet som skal til for å unngå svimmelheten fra nakken.

Ønsker du å kontakte oss angående din svimmelhet?

Ta kontakt med våre naprapater på Klepp eller i Stavanger ved spørsmål om din svimmelhet eller krystallsyke? Vi er her for deg og hjelper deg gledelig med din svimmelhet.  Du er velkommen til å kontakte oss helt uforpliktet.

Pin It on Pinterest