fbpx

Spennings­hodepine

Spenningshodepine er hodepinen som oppleves som dov, trykkende og med moderat intensitet.
Spennings­hodepine

Spenningshodepine er hodepinen som oppleves som dov, trykkende og med moderat intensitet.

Det kan sitte bak i nakken, oppe på hodet, rundt tinningene, bak øynene eller fram i pannen. Noen opplever den også som et bånd rundt hele hodet eller en trykkende hjelm. De aller fleste har opplevd denne type hodepine. Heldigvis er det forbigående plager, men for mange går det utover livskvaliteten da mange kan ha hodepine daglig over lengre perioder.

L

Hvorfor får man spenningshodepine?

Spenningshodepine årsakes av overbelastet og sliten muskulatur i øvre deler av rygg, nakke, hals, kjeve eller ansikt. Dårlige arbeidsstillinger (ergonomi), stress og dårlig søvnmønster kan føre til at muskulaturen i disse områdene spenner seg opp og muskulaturen blir stram og øm. Når disse musklene er spente vil de kunne gi deg dårligere bevegelighet i nakken og kan gi en referert smerte opp i hodet som du vil kjenne som hodepine. Man ser bare mer og mer at ulike former for stress, bekymringer, depresjoner, angst og andre psykologiske årsaker har mer og mer sammenheng med spenningshodepine. Stress påvirker oss negativt på mange måter og vil også stresse muskulaturen og kunne gi spenningshodepine.

Spenningshodepine kan både komme under arbeid og ved hvile etter en periode med hardt arbeid. Hodepinen kan hos noen være forbigående eller komme og gå i perioder. Andre kan gå med konstant hodepine over lengre tid, og har behov for manuell behandling for å bli kvitt smertene. Da kan en time til en naprapat være bra.

L

Hvordan blir jeg kvitt hodepinen?

I de fleste tilfeller av spenningshodepine er det kun noen få endringer som skal til for at hodepinen blir bedre eller forsvinner. Det er ikke alltid lett å se sammenhengene selv, men det kan være nok at man begynner å sitte annerledes på jobb, stresser mindre eller begynner å trene for å få hodepinen til å slippe taket. Mange opplever en reduksjon i plagene med spenningshodepinen etter en bevisstgjøring på hva man gjør i hverdagen som kan utløse hodepinen. Bevistgjøring sammen med en eventuell manuell behandling kan for mange være nok til at hodepinen slipper taket og holder seg borte. Våre naprapater på Klepp og Stavanger jobber nesten daglig med hodepinepasienter. Hodepine er dessverre svært vanlig, men heldigvis kan man lett gjøre tiltak for at den holder seg unna. 

L

Hva gjør naprapaten med spenningshodepinen?

Naprapaten og pasienten snakker sammen og finner ut om hva som er troligste årsak til at hodepinen har oppstått. Deretter settes det i gang tiltak for å bedre hodepinen. Ved å undersøke godt og gjenskape et godt bevegelsesmønster i nakke og øvre del av ryggen, samt løse opp muskelspenningene som sitter i nakke, kjeve, hals, skulder -og ryggområdet kan muskelspenningene og hodepinen bedres. Ofte legges det til holdningsøvelser, styrkeøvelser for nakke og halsmuskulatur og kanskje også pusteøvelser for å skape en bedre holdning for å unngå eventuelle tilbakefall av hodepinen.

L

Hva kan jeg gjøre selv?

Hvis du sliter med spenningshodepine i hverdagen kan du prøve å tenke gjennom hva som eventuelt gjør at du får den. Kan du se noen sammenhenger i når du får hodepine? Stresser du mye for tiden? Merker du kanskje at du stresspuster og puster dårlig med magen fortiden? Stress og bekymringer kan gi mye spenningshodepine.

Et annet godt tips er å begynne å ta flere pauser i løpet av arbeidsdagen og ikke minst variere sittestilling eller arbeidsstilling i jobben din. For mange hjelper det også mye å begynne med noen tøye -og eller lette styrkeøvelser i hverdagen, eller kanskje en pusteøvelse? Hvis du følger Optimal Bevegelse Naprapati sin Facebookside for Klepp eller Stavanger, eller følger oss på Optimal Bevegelse på Instagram kan du få mange smarte og gode tips på øvelser du kan teste ut for din hodepine.

Du kan også være interessert i:

L

Nakkehodepine

Les mer om hodepine som kommer fra nakken. Symptomer på nakkehodepine og hva den kan komme av.

L

Kjeveplager

Les mer om smerter og plager i kjeven. Symptomer det kan gi og årsaker bak spenninger og ubehag i kjeven.

L

Svimmelhet

Les mer om svimmhelhet, ulike former for svimmelhet og krystallsyken.

Pin It on Pinterest