fbpx

Slimpose­betennelse i hoften 

(Trochanterbursitt- Trochantertendinopati)

Slimposebetennelse i hoften kan være svært smertefullt, og du har ofte vondt for å ligge på siden. Nyere forskning viser at det er sjeldent snakk om en betennelse i slimposen, men mer betennelse eller en irritasjon i muskelsenene rundt hoften. 

Slimposebetennelse i hoften – Trochanterbursitt /Trochantertendinopati

Slimposebetennelse i hoften kan være svært smertefullt og gjøre det vanskelig å sove godt på siden. Men er det egentlig en betent slimpose eller er det senebetennelse/ tendinopatier? 

Betennelse i slimposen på utsiden av hoften kommer ofte ved overbelastning, men trochanterbursitt kan også komme akutt ved et traume som etter et fall på hoften (slimposen). Nyere forskning viser at det er mer trolig at det er muskulatur i området som skaper plagene (tendinopatier) og ikke selve slimposen. Vii snakker derfor mer om en irritasjon og “senebetennelse” av muskelsenene i hofteregionen enn en faktisk betennelse i slimposen i hoften. 

L

Smerter utside hofte, hva kan det være?

I bekken, hofte –og lyskeregionen er det flere slimposer som kan bli smertefulle. I de fleste tilfeller er det slimposene rundt den øvre delen av lårbenet som irriteres: bursa iliopectinea (innside lårben), bursa trochanterica (utside lårben) eller bursa glutealis (bakside lårben). Den vanligste lokalisasjonen er utside lårben ved hoftekulen der bursa trochanterica sitter. Både overbelastning av de sterke muskelsenene i området eller direkte skade mot hoftekulen kan utløse slimposebetennelse  (trochanterbursitt) eller senebetennelse / irritasjon av muskelsenene i utside hofte.

Symptomene ved slimposebetennelse i hoften eller betennelse/irritasjon i muskelsenene i utside hofte er ømhet og smerter over hoftekulmassivet. Enkelte får utstrålende smerter langs utsiden av låret, som ofte kan forveksles med isjias. Karakteristisk er også at de fleste ikke kan ligge på den vonde siden da det er så ømt og smertefullt, samt at det er smerter ved gange, løping, stå lenge eller å sitte med bena i kryss. Mange opplever at det å ta på kulen på utsen av hoften/toppen av låret (trochanter major) er smertefullt. I de få tilfellene slimposen er virkelig betent er det både hevelse, smerte, varme og rødhet i området som er vanlig reaksjon ved betennelser.  Å skille en faktisk slimposebetennelse i hoften fra en senebetennelse/seneirritasjon er svært vanskelig.

Forskning viser derimot at 9 av 10 har seneplager og ikke en betent slimpose, så trolig er du en av de 9 og ikke nummer 10. Og har du prøvd betennelsesdempende medikamenter uten noe særlig bedring så har du mest trolig med seneplager å gjøre. 

L

Hvorfor får man slimposebetennelse eller trochantertendinopati i hoften?

I de fleste tilfellene av slimposebetennelser i disse slimposene er en mekanisk irritasjon årsaken. Med mekanisk irritasjon menes at en muskel eller sene hyppig glir frem og tilbake over slimposen, gjør den irritert og betent. Dette er et vanlig problem om det forekommer en muskelubalanse mellom musklene på fram, utside og bakside av bekken, hofte- lysekeregionen. Ubalansen er ofte årsaket av svakhet i enkelte muskler og dermed får man et ugunstig bevegelsesmønster. Overbelastning, intense perioder med mye gange eller løp kan også utløse disse plagene. Slimposen på utsiden av lårbenet ligger overflatisk til, og slimposebetennelsen /trochantertendinitten kan utløses av et falltraume.

 

L

Ny forskning tyder på at det ikke er en slimposebetennelse

Tidligere trodde man at nesten all smerte på utsiden av hoften var slimposebetennelse i slimposene rundt trochanter major på utsiden av hoften. Nyere forskning viser at det i ca 9 av 10 tilfeller er senene til setesmuskulaturen som er smertekilden til smertene i utside hofte. Det betyr at vi sjeldent snakker om en betennelse i slimposen i hoften men mer at det er senebetennelser /seneirritasjoner i musklene i hoften som gir smerter utside hofte.  Smerter i utside hofte ses hyppigst hos kvinner og særlig hos de som har artrose i kneet eller problemer med iliotibialbåndet. Spesielt kvinner som liker å løpe mye rammes ofte, men også løpsglademenn.

Mange oppsøker naprapat for smerter i utside hofte når de har startet å løpe, endret på treningsmengden eller begynt å løpe på nytt underlag.

 

L

Naprapatbehandling og smerter utside hofte

I de aller fleste tilfellene av smerter i utside hofte har våre pasienter gått en eller flere runder på betennelsesdempende medikamenter fordi de tror det er snakk om en betennelse i hoften. Lurer du på hvorfor  betennelsen ikke slipper taket når du har gått på betennelsesdempende medikamenter? Jo, fordi det mest trolig ikke er snakk om en betennelse i slimposen på utsiden av hoften, men seneirritasjon /senebetennelse av muskelsene på utsiden av hoften. (Les om senebetennelse og se at det sjeldent forekommer betennelsesceller i muskelsenene.)

Årsaken til smertene er ofte en muskulær ubalanse i hofteregionen. Derfor må det ofte korrigeringer til av denne muskelubalansen samt enkle tøye -og treningsøvelser til for å bli helt smertefri. En naprapatbehandling for smerter i utside hofte går ofte i ulike faser som overlapper hverandre. Det dreier seg ofte akutt om både hvile, avlastning og en runde med smertelindring for så å gjenopprette normal funksjon og øke kapasitet og styrke i området. Naprapatene våre i Trondheim og Stavanger vil hjelpe deg med øvelser og behandling for å minske på muskulære spenninger og gi deg spesifikke tips og råd for å unngå irritasjon av slimposene og muskelsenene i utside hofte. 

L

Hva kan jeg gjøre selv for smerter utside hofte?

Det viktigste du kan gjøre er å finne årsaken bak dine smerter i utside hofte. Enten selv eller ved hjelp av en terapeut som for eksempel en naprapat. Ofte vil gode tøye- og styrkeøvelser av hoften være det som skal til for å bli smertefri. Ønsker du gode tips og råd for tøye -og styrkeøvelser for hofte kan du følge Optimal Bevegelse Naprapati på Facebook eller Instagram. Der legger våre naprapater ut sine beste tips for hele kroppen. 

 

Du kan også være interessert i:

L

Løperkne

Les mer om løperkne. Hva det kommer av og hvilke symptomer du kan få ved løperkne. Det er ikke uvanlig at mange med smerter utside hofte også har løperkne.

L

Nedsatt funksjon i bekkenet

Det er ikke uvanlig at bekkenlåsning eller nedsatt funksjon i bekkenet kan gi smerter på utsiden av hoften. Les mer om bekkenløsning og bekkenlåsning her.

L

Klikkelyd i hoften

Les mer om klikkelyd i hoften, såkalt snapping hip her. Hva kommer klikkelyden av og hva gjør jeg med en klikkende hofte?

Pin It on Pinterest