fbpx

Lyske­strekk og smerter i lyske

Lyskestrekk og lyskesmerter er ubehagelig og ofte plager som mange føler kommer tilbake titt og ofte.

Lyskestrekk og smerter i lyske

Lyskestrekk og lyskesmerter er ubehagelig og ofte plager mange føler kommer tilbake titt og ofte.

Smertene og plagene i lyske kan være diffuse, og mange som har lyskesmerter sliter med å finne årsaken til hvorfor denne smertene i lysken kommer med jevne mellomrom. De som utøver idretter som fotball, ishockey og løpsøvelser i friidrett er ofte utsatt for lyskesmerter.

L

Smerter i lysken

Smerter i lysken kan ha flere ulike årsaker. Smertene kan være lokale eller de kan være relatert til plager i rygg og/eller hoften. De med lyskesmerter kan føle alt fra svake og diffuse smerter i lysken til svært intense og ubehagelige smerter. Hos menn er det ikke uvanlig å få strålesmerter ned mot testikkelen ved lyskeproblematikk. I de fleste tilfeller av lyskesmerter er det en ubalanse mellom muskulatur i bekken, lyske, mage og setesområdet. Det kan også være dårlig bevegelighet eller i plager i rygg og hofte som gir følgeplager eller ubehag i lysken. Mange som får smerter i lysken har nedsatt styrke og dårlig kontroll av bekken og dyp magemuskulatur, og vil av den grunn tidligere overbelaste muskulaturen i lysken og få lyskesmerter som resultat.

L

Gilmore Groin

Enkelte sliter med brokk i lysken, eller Gilmore Groin som det også heter. Gilmore Groin antas å skyldes en belastningsskade av nedre del av magemuskulaturen, spesielt de nedre fibrene av de indre magemusklene i området der de fester mot bekkenet. Dette medfører en svekkelse eller rift i bakre vegg av lyskekanalen. Brokket skyldes gjentakende småskader eller strekk og drag der muskel og sene fester inn i lysken. Skaden oppstår ofte snikende over tid, og smerter i lyskeregionen med tannpine/verk under og etter aktivitet er vanlig. Etterhvert kommer smertene tidligere og tidligere. Lyskebrokk ses oftest hos blant fotballspillere, ishockeyspillere, innebandyspillere og andre løpsidretter med raske vendinger.

L

Lyskestrekk

Lyskestrekk er den vanligste plagen i lysken. Dette kan oppstå som følge av muskel- og seneskader mot en rekke forskjellige muskler i lysken. Skader, smerter og strekk i lyskemuskler kan skje når disse musklene blir overstrukket som følge av rask akselerasjon eller plutselig retningsforandring, spesielt ved løping og løpeidretter med høy fart. Symptomer på lyskeskade eller lyskestrekk kan være smerte, hevelse i lysken eller tap av styrke. Noen ganger høres en kneppelyd når skaden i lysken skjer. I de fleste tilfeller av lyskestrekk så handler det her også om et bevegelsesmønster som ikke er optimalt, og økt aktivitet og overbelastning på enkelte muskler i lysken

L

Naprapatbehandling for lyskestrekk og smerter i lyske

Ved smerter i lyske og lyskestrekk så er det som med alle muskelplager og muskelsmerter viktig å finne årsaken til hvorfor skaden har oppstått. Det kreves ofte et nøye rehabiliteringsprogram for lyskesmerter, men også et aktivering og styrketreningsprogram for setesmuskulatur, dyp mage -og bekkenmuskulatur da de også ofte er med å påvirke ved lyskesmerter. Det er viktig å ta lyskerehabiliteringen steg for steg slik at plagene ikke kommer tilbake. Naprapatene våre i Trondheim og Stavanger kan hjelpe deg å finne den trolige årsaken til at smertene i lysken oppstod, behandle dine muskulære ubalanser og tilrettelegge et rehabiliteringsprogram for dine lyskeplager.

L

Hva kan jeg gjøre selv for min lyskestrekk og smerter i lyske?

Et godt rehabiliteringsprogram med spesifikke styrkeøvelser vil ofte være det beste for å få bort smerten ved lyskesmerter. Det er viktig å se på helheten når det gjelder, kne, hofte bekken, rygg og mageregionen for å få et bilde av hvorfor du  plages med lysken. Ønsker du noen gode tips og råd på veien kan du kanskje finne inspirasjon til noen gode øvelser på Optimal Bevegelse Naprapati sin Facebook og Instagram. Våre naprapater deler sine beste råd for kropp og helse der. 

Du kan også være interessert i:

L

Smerter utside av hoften

Les mer om smerter i utsiden av hoften, slimposebetennelse i hoften her. Hva er det egentlig som smerter på utsiden av hoften?

L

Muskelsmerter og muskelstrekk

Les mer om ulike muskelsmerter og muskelstrekk her.

L

Fremre knesmerter

Les mer om fremre knesmerter her. Det er ikke uvanlig at kneet også smerter når man har smerter og plager med lysken.

Pin It on Pinterest