fbpx

Hofte­artrose

Hofteleddene er i likhet med skulder og kneleddene de leddene i kroppen som utsettes for mest slitasje, og derfor også de leddene mange opplever å få slitasjeskader i.
Hofteartrose

Hva er hofteartrose?

Hofteartrose er slitasje på leddbrusken og strukturene i og rundt hofteleddet. Leddbrusken er med på å skape en smidig bevegelse i hoften. Når leddbrusken slites ned, blir leddbrusken ujevn og bevegelsene vil ikke være like smidige lengre. Slitasje i leddbrusken og andre strukturer rundt og i hofteleddet vil også føre til forkalkninger i hoften. Hoftesmerter og stivhet i og rundt hoften blir ofte utfallet.

L

Hvilke symptomer har man ved hofteartrose?

Ved hofteartrose er de vanligste symptomene smerter i lysken og på framsiden av låret. Smertene kommer gradvis og kan gjerne stråle ned mot kneet. Over tid kan det også utvikle seg til å bli nattesmerter. Det er spesielt vanlig med økende smerter ved begynnelsen av fysisk aktivitet, men også i etterkant av lang fysisk aktivitet. Mange kjenner også på en redusert bevegelighet og stivhet, og kan ofte få en annerledes gange fordi de forsøker å unngå smerter når de går. Foruten smerter ved gange kan mange kjenne på stivhet når de skal reise seg etter å ha sittet en stund. Jo mer stiv man bli jo vanskeligere vil det være å gjøre dagligdagse ting som å bøye seg ned, ta på sokker eller ta opp noe som har falt ned på gulvet.

L

Naprapatbehandling og hofteartrose

Naprapaten kan ikke fjerne slitasjen eller artrosen i hoften, men i mange tilfeller kan de med hofteartrose ha god effekt av en form for fysikalsk behandling hos naprapat eller andre manuelle terapeuter. Samspillet mellom rygg, hofte, bekken og kne er viktig for en optimal bevegelse i hoften. Ved artrose er hovedmålet å bidra til smertelindring og en god funksjon så tidlig som mulig. På den måten kan du komme i gang med trening raskere noe som er den beste medisinen for all type artrose. 

L

Hvem får hofteartrose?

Hofteartrose er noe alle kan få. Noen kan få hofteartrose tidligere enn andre da det finnes årsaker som kan predisponere for hofteartrose. Dette er årsaker som overvekt, tidligere brudd, medfødte misdannelser i hoften eller om det finnes en sykdom som skader brusken (eks. leddgikt). Ellers kan yrker med langvarig stående, løfting eller flytting av tunge gjenstander være med på å gi en raskere hofteslitasje. Det samme gjelder idrettsutøvere med mye trening innenfor løp og vektløfting.

L

Hva kan jeg gjøre selv ved hofteartrose?

Det beste du kan gjøre er å drive fysisk aktivitet. Det kan være godt å få løst opp i muskelspenninger i hoften og områder rundt som påvirker hoften. Deretter vil fysisk aktivitet og gode tøyeøvelser være behagelig å gjøre for å holde plagene i sjakk. Våre naprapater i Trondheim og Stavanger deler mange gode tips og øvelser på Optimal Bevegelse Naprapati på Instagram og Facebook. Følg oss gjerne for noen gode råd og tips. 

Du kan også være interessert i:

L

Smerte

Les mer om smerte. Hva smerter gjør med oss og hvordan vi enklest kan bryte smertesirkelen.

L

Muskelskader og strekk

Mer om generelle muskelplager, muskelstrekk, ømme muskler, stramme muskler osv.

L

Artrose

Les mer om artrose. Hva artrose er og hva det kommer av.

Pin It on Pinterest