fbpx

Tennis­albue

Tennisalbue eller musearm som det også kalles er den vanligste årsaken til smerte i albuen.
Tennisalbue

Tennisalbue eller musearm som det også kalles er den vanligste årsaken til smerte i albuen.

Man trenger nødvendigvis ikke å ha spilt tennis for å få denne diagnosen. Langvarig overbelastning av underarmen kan være nok til å utvikle smertene. Tilstanden ses oftest blant håndtverkere som snekkere og rørlegger på grunn av mye tungt og ensformig arbeid som involverer skrubevegelser og repetetive håndleddsbevegelser. Arbeid på datamus er også for mange en utløsende årsak. 

L

Hvordan har jeg fått tennisalbue?

Tennisalbue, lateral epicondyalgi eller musarm som det også kalles er en smertetilstand som er lokalisert til et lite område på albuens utside. Denne tilstanden er ofte forårsaket av en langvarig og ensidig overbelastning av de små musklene og senene som strekker fingrene og bøyer håndleddet opp.

Akutt eller langvarig belastning av denne muskulaturen kan gi en akutt smerte i området rundt senefestet. Det dreier seg sjeldent om en ordentlig betennelse som alle andre seneplager. Med tiden vil langvarig smerte i området resultere i en forandring av senestrukturen. Denne forandringen vil gi opphav til en økende langvarig smerteproblematikk rundt albuen. Les mer om senebetennelse i albue.

I de fleste tilfeller av musearm og tennisalbue er hovedårsaken dårlig holdning (ergonomi) og redusert bevegelighet i rygg, skulder og nakke som gjør at det stilles større krav til muskulaturen i og rundt albueleddet. Dette vil gi en økt aktivitet i de små musklene på armen, som blir mye tidligere sliten enn de større og mer utholdende musklene i arm og skulder.

L

Symptomer på tennisalbue - musearm

Mange opplever symptomene på tennisalbuen som murrende verk rundt albue med eller uten strålning ned mot håndledd og fingre. Mange opplever også symptomer som ømhet eller smerte når de berører muskulaturen rundt albuen. Smerten kan føre til minsket muskelkraft og smerte i armen ved aktivitet. Spesielt føles det både smertefullt og ”kraftløst” å ta melkekartongen ut fra kjøleskapet, håndhilse og det å løfte gjenstander kan i enkelte posisjoner være vanskelig.
L

Hvordan blir jeg kvitt tennisalbuen?

Når det gjelder tennisalbue er det ofte slik at jo raskere man oppsøker hjelp og behandling, jo raskere blir man smertefri. Ved langvarige smerter vil seneforandringene bli større, og hele prosessen vil ta lengre tid. Ofte er også nakke –og skuldermuskulatur en årsak til smerteoppkomsten. En tidlig undersøkelse, behandling og bevisstgjøring av årsaken til problemet er svært hensiktsmessig for å forhindre større seneforandringer og en langvarig smerteproblematikk.
L

Naprapatbehandling og tennisalbue

Våre naprapater vil undersøke klinisk om det er en tennisalbue eller om det er andre årsaker som skaper smerte i albuen din. Videre vil vi benytte våre behandlingsteknikker for å skape en smertelindring i albuen. Ofte inkluderer vi behandling av både nakke, skulder og rygg for å hjelpe deg med dine albuesmerter, da smertene ofte er kommet grunnet funksjonelle ubalanser i nettopp nakke, skulder og albue. Tilpasning av hverdagsbelastning er også ofte et svært viktig tiltak i startfasen i tillegg til avlaste muskulaturen i området som smerter samt å komme igang med statisk trening for underarmsstrekkerne. 

L

Hva kan jeg gjøre selv for tennisalbuen?

Forebygging av albuesmerter er det viktigste du kan gjøre selv. Det kan bety at man tar oftere pauser i arbeidsstillinger og sittestillinger slik at man får bedre sirkulasjon i skulder,armer og resten av kroppen. Det er noe som heter “at din neste sittestilling eller arbeidsstilling er din beste”. Generelle tøye og styrkeøvelser for nakke, skulder og rygg kan også være et ledd i å unngå albuesmerter. Følg Optimal Bevegelse Naprapati på Facebook eller Instagram. Her gir våre naprapater i Trondheim og Stavanger sine beste tips, råd og gode øvelser for albue og resten av kroppen. 

Du kan også være interessert i:

L

Senebetennelse albue/ underarm

Les mer om generelle plager med sener her. Hvorfor vi ikke liker å kalle det senebetennelse. Forstå hva du skal gjøre for å bli raskest mulig bra.

L

Golfalbue

Les mer om smerter på innside av albue her. Symptomer på golfalbue og hva man kan gjøre for en golfalbue.

L

Uspesifikk smerte i skulder og arm (kommer)

Les mer om uspesifikke smerter i skulder og arm. Hva det kan komme av og hvorfor det kan påvirke dine smerter i albuen.

Pin It on Pinterest