fbpx

Karpal­tunnel­syndrom

Nummenhetsfølelse og stikkninger i hånden er vanlige symptomer ved karpaltunnelsyndrom. 

Karpaltunnelsyndrom

Når det blir trangt i karpaltunnellen vil nerven komme i klem og det kan oppstå symptomer i hånden og fingrene.

Karpaltunnelsyndrom ses ofte hos personer som får økt væskedannelse og hevelse i hånden, blant annet gravide, de som har hatt betennelsesreaksjoner i håndledd som senebetennelser (seneirritasjoner) eller leddgikt. 

L

Hva er karpaltunnelsyndrom?

Karpaltunnelsyndrom er plager i seneskjeden /seneplaten som ligger i håndleddet. Denne seneplaten på håndflatesiden av håndleddet har en støttende og beskyttende funksjon for senene i underarmen. Seneplaten danner en tunnel med benene i håndleddet. Inni tunnelen går en nerve (n.medianus),når denne kommer i klem dannes det smerte og ubehag ut i hånd og fingre.

L

Årsaker til karapaltunnelsyndrom?

N.medianus som ligger i karpaltunnelen er en av de tre store hovednervene til underarm og hånd. N.medianus forsyner flere muskler i underarm og hånd samt at den har nervetråder som gir oss følesans i hånd, fingre og håndflatesiden av tommel, pekefinger, langefinger og halve ringefinger  (langsgående). Når denne nerven kommer i klem kan det gi symptomer i nerven sitt funksjonsområde/følelsesområde som nevnt over.

Den vanligste årsaken til karpaltunnelsyndrom er at det blir for trangt i tunnelen pga økt væskedannelse og hevelse i kanalen. Den vanligste årsaken til hevelse og økt væskedannelse er f.eks væskeøkning under graviditet og hevelser i forbindelse med senebetenneler (seneirritasjoner) og leddgikt. Man kan også få karpaltunnelsyndrom etter sykdommer og skader som f.eks forandringer etter brudd i håndledd, lavt stoffskifte, diabetes eller overbelastning i håndledd gjennom ensidig belastning i arbeidslivet.

Det er oftest kvinner som får plagene med karpaltunnelsyndrom og forekomsten øker med alderen. Enkelte får tilstanden under svangerskapet noe som kan relateres til økt væske i kroppen under graviditeten. Ellers er yrkesgrupper som er mest utsatt for karpaltunnelsyndrom servitører, frisører, skribenter, maskinoperatører, slaktere og renholdere.

L

Vanlige symptomer ved karpaltunnelsyndrom

Ved karpaltunnelsyndrom er det svært vanlig å søke for en nummenhetsfølelse og/eller tap av følelse i nervens forsyningsområde, men også nedsatt kraft ved klemming av tommel mot lillefinger og nedsatt kraft ved fingerbøying i tommel, pekefinger og langfinger.

Tap av følelse i hånd og fingre kan gjøre det vanskelig å utføre finmotorisk arbeid samt å håndtere små objekter. Symptomene er som regel verst om natten eller når armen holdes i ro. Det hjelper ofte å riste eller massere hånden.

Diagnosen karpaltunnelsyndrom kan bekreftes godt klinisk hos naprapat basert på kliniske funn og symptomer. Er man usikker kan den bekreftes ved måling av nerveledningshastighet men det er som regel ikke nødvendig.

Svært mange tror også at de har karpaltunnelsyndrom men så dreier det seg om strålninger fra muskulatur i underarm og skulder, og ikke en nerve som ligger i klem i håndleddet.

L

Naprapatbehandling og karpaltunnelsyndrom

Behandlingen avhenger av alvorlighetsgraden ved karpaltunnelsyndrom. I mange tilfeller er plagene forbigående og blir bra av seg selv, særlig om de dukket opp under svangerskap. 

Har man mye plager kan man forsøke med en avlastende skinne (ortose), som hos mange kan gjøre at man unngår operasjon Ved langvarige plager kan operasjon være nødvendig for å frigjøre plass til nerven så den ikke lenger havner i klem.

Våre naprapater utfører alltid en neurologisk undersøkelse for å fastslå hvor mye nerven(e) er forstyrret og avlaster smerteområde via muskel – og ledd behandling i muskler og ledd som vil påvirke plagene. På den måten kan mange oppleve reduserte plager. 

Du kan også være interessert i:

L

Smerte

Les om hva smerte er og hvorfor vi får vondt og hva vi selv kan gjøre for å bryte smertesirkelen

L

Trening under graviditet

Les mer om hva du kan og bør trene under en graviditet. Kanskje er det på grunn av graviditeten du har fått karpaltunnelsyndrom?

L

Plager under og etter graviditet

Hva kan jeg gjøre for å holde meg så sterk og plagefri som mulig under og etter en graviditet. Om delte magemuskler og en kropp som har endret seg etter fødsel.

Pin It on Pinterest