fbpx

Golfalbue

Golfalbue eller medial epicondyalgi som det også kalles ligner tennisalbue men smerten ligger nå på innsiden av albuen og er ikke like vanlig.
Golfalbue

Golfalbue eller medial epicondyalgi som det også kalles ligner tennisalbue men smerten ligger nå på innsiden av albuen og er ikke like vanlig.

Langvarig overbelastning av underarmen kan være nok til å utvikle smertene. Mange opplever en følelse av at albuen er betent og tror kanskje de har fått senebetennelse i albuen. Det er sjeldent slik at det er en betennelse i albuen selv om albuen er smertefull. 

L

Hvordan har jeg fått golfalbue?

Golfalbue eller medial epicondyalgi som det også kalles ligner på tennisalbue. Forskjellen er at smerten nå sitter på innsiden av albuen. Smertene er ofte forårsaket av en langvarig og ensidig overbelastning av de små musklene og senene som bøyer fingre og håndleddet inn mot underarmen. Smerter på albuens innside er mye sjeldnere enn albuens utside. Golfalbue ses hyppigst hos de som buldrer eller klatrer, men også håndverkere kan oppleve smerter på albuens innside.

Akutt eller langvarig belastning av denne muskulaturen kan gi en akutte smerter som med tiden vil resultere i en forandring av senestrukturen som ved alle andre senelidelser. Denne forandringen vil gi opphav til en økende langvarig smerteproblematikk rundt innsiden av albuen.

I de fleste tilfeller av golfalbue er hovedårsaken dårlig holdning (ergonomi) og redusert bevegelighet i rygg, skulder og nakke. Dette vil gi en økt aktivitet i de små musklene på armen, som blir mye tidligere sliten enn de større og mer utholdende musklene i rygg, overarm og skulder.

L

Symptomer på golfalbue

Mange opplever golfalbuen som murrende verk rundt albue med eller uten strålning ned mot håndledd og fingre, likt tennisalbue. Smerten blir ofte verre ved aktivitet og når man bøyer håndleddet. Mange opplever også en ømhet eller smerte når de berører muskulaturen rundt albuen. Smerten kan føre til minsket muskelkraft og smerte i armen ved aktivitet. Spesielt føles det både smertefullt og ”kraftløst” å ta melkekartongen ut fra kjøleskapet, håndhilse og det å løfte gjenstander kan i enkelte posisjoner være vanskelig på samme måte som tennisalbue. 

L

Hvordan blir jeg kvitt golfalbuen?

Når det gjelder golfalbue er behandlingen veldig lik tennisalbue. Ved langvarige smerter vil seneforandringene bli større, og hele prosessen vil ta lengre tid. Ofte er også nakke –og skuldermuskulatur en årsak til smerteoppkomsten. En tidlig undersøkelse, behandling og bevisstgjøring av årsaken til problemet er svært hensiktsmessig for å forhindre større seneforandringer og en langvarig smerteproblematikk.
L

Naprapatbehandling og golfalbue

Våre naprapater vil undersøke klinisk om det er en golfalbue eller om det er andre årsaker som skaper smerte i albuen din. Videre vil vi benytte våre behandlingsteknikker for å skape en smertelindring i albuen. Ofte inkluderer vi behandling av både nakke, skulder og rygg for å hjelpe deg med dine albuesmerter, da smertene ofte er kommet grunnet funksjonelle ubalanser i nettopp nakke, skulder og albue. Tilpasning av hverdagsbelastning er også ofte et svært viktig tiltak i startfasen i tillegg til avlaste muskulaturen i området som smerter. 

L

Hva kan jeg gjøre selv for golfalbue?

Forebygging av albuesmerter er det viktigste du kan gjøre selv. Det kan bety at man tar oftere pauser i arbeidsstillinger og sittestillinger slik at man får bedre sirkulasjon i skulder,armer og resten av kroppen. Det er noe som heter “at din neste sittestilling eller arbeidsstilling er din beste”. Generelle tøye og styrkeøvelser for nakke, skulder og rygg kan også være et ledd i å unngå albuesmerter. Følg Optimal Bevegelse Naprapati på Facebook eller Instagram. Her gir våre naprapater i Trondheim og Stavanger sine beste tips, råd og gode øvelser for albue og resten av kroppen. 

Pin It on Pinterest