fbpx

Artrose i fingre, hånd og håndledd

Stive og verkende ledd er ofte et solid kjennetegner når det er artrose i fingre, hånd og håndledd.

Artrose i fingre, hånd og håndledd

Stive og verkende fingre, hånd og håndledd. 

Ved artrose i håndledd eller fingre begynner det ofte med symptomer som er diffuse. De diffuse smertene begynner ofte i tommel eller i fingrenes midt- og ytterledd.

L

Artrose i håndledd og fingre

Artrose i hånd og artrose i fingre stilles som regel på bakgrunn av symtomer og klinisk undersøkelse, samt at man kan ofte bekrefte det ved røntgen eller ultralyd, men husk at det kan ta 10-15 år før forandringer synes på røntgen. Får man artrose i hender og fingre er det først og fremst fingrenes ytterledd og midtledd, og tommelens rotledd som rammes. Ofte kan man se tydelige beinpåleiringer i form av kuler på ytterleddene. Når slike kuler opptrer i fingrenes ytterledd betegnes de som heberdenske knuter. Beinpålagringene og kulene i midtleddene viser seg mer som en generell fortykkelse rundt leddene. Disse kalles bouchardske knuter. I tommelens grunnledd vises forandringene seg mest typisk ved at leddet trer litt tydeligere frem.

Artrose er vanlig ved økende alder. Les mer om artrose på en egen side om kun artrose.

L

Naprapatbehandling og artrose i fingre og hånd

Som ved all artrose kan ikke naprapaten fjerne artrose ved naprapatbehandling. En naprapatbehandling kan derimot være lindrende ved at man jobber med ledd og muskelteknikker for å avlaste leddet med artrose og musklene rundt. Naprapatene våre i Trondheim og Stavanger vil gi deg mange gode øvelser du kan gjøre hjemme for fingrene og hånden som har artrose. Gode råd og tips for å gjøre hverdagen din enklere med artroseplager vil vi også gi deg. 

L

Symptomer ved artrose i fingre og hånd

Symptomer ved artrose er generelt stivhet og smerte i leddene. Ved artrose i hånd og fingre begynner det ofte med diffuse smerter i tommel eller i fingrenes midt- og ytterledd. Mange opplever nedsatt grepsstyrke og opplever bevegelser som krever finmotorikk og presisjon som vanskeligere å få til. Det kan bli vanskelig eller gjøre vondt i hverdagsaktiviteter som bl.a. å åpne bokselokk/flasker, vri opp kluter, skru med skrutrekker, kneppe knapper osv. Morgenstivhet er et vanlig symptom, og mange opplever at stivheten avtar ved bevegelse. Mange opplever også at smertene øker ved kulde og værforandringer. 

Av og til kan man ved artrose i fingre og håndledd ha perioder der fingre og håndledd er litt mer betente. Da kan fingrene føles varme, ømme og kanskje ses en lett rødhet. Betennelsen er ofte beskjeden og forbigående. Innimellom kan det forekomme anfall av akutt smerte og hevelse. Har man artrose i tommelens grunnledd smerter ofte hele tommelen og de kan av og til gi strålesmerter opp over håndleddet. 

L

Hva kan jeg gjøre selv med artrosen i hånden?

Fysisk aktivitet og bevegelse er godt for deg som ved alle former for artrose. Bevisstgjøring kan også være en god ide. Har du artroseplager i hånd og fingre kan det å bruke to hender isted for en hånd hjelpe deg mye. Påfør større belastning på større ledd og la de små få hvile mer. Varier grepsstillinger og hvile og ta pauser i hverdagen der du bruker hendene mye.  

Du kan også være interessert i:

L

Smerte

Les om hva smerte er og hvorfor vi får vondt og hva vi selv kan gjøre for å bryte smertesirkelen

L

Artrose

Mer om artose, hva det er, symptomer og hva du kan gjøre med artroseplager

L

Kneartrose

Mer om kneartrose, symptomer, behandling og hva du selv kan gjøre for kneartrose

Pin It on Pinterest