Akillesbetennelse eller hælsenebetennelse
Du er ikke alene om å ha smerter i den tykke senen bak på leggen som fester leggmuskulaturen til hælbenet, akillesen /hælsenen.
Akillesbetennelse – hælsenebetennelse
Akillessenen eller hælsenen kan svekkes med årene og skaper smerter i hælen for mange.
Akillesbetennelse er smertefullt og kan gjøre det svært ubehagelig å gå med sko. Ta tak i plagene tidlig og du unngår lange avbrekk fra gå og løping.
Hva er akillesbetennelse, hælsenebetennelse eller en akillestendinose?
Smerter i akillessenen eller hælsenen er ofte omtalt som akillesbetennelse, hælsenebetennelse eller akillestendinose. Smerter i senen ved hælen kan komme direkte av en akutt betennelse i slimposene under hælsenen, smerter i hælsenen etter for mye belastning eller etter en mikroruptur/ avrivning av senen. Oftest så er det også her snakk om en overbelastning av senen som over tid som skaper en irritasjon og smerte i senen i hælen. Går man med denne smerten i akillesen over tid, vil det som i alle andre sener i kroppen bli degenerative forandringer i senen (akillestendinose). Med tiden vil de degenerative forandringene øke og også forverre tilstanden i senen. Så det gjelder å ta tak i smerteproblematikken i akillesen/hælsenen som for alle andre senelidelser raskest mulig. Les mer om hvorfor det og våre beste råd ved seneplager på siden om senebetennelser.
Symptomer ved betennelse i akillesen/ hælsenen.
Ved akillesbetennelse, hælsenebetennelse, irritasjon i akillessenen eller akillestendinose er smerter hovedproblemet. Mange opplever også en typisk morgenstivhet, og kan være svært øm og hoven over senen. Noen har kun smerter under aktivitet som forsvinner ved hvile. Andre har igjen smerter som forhindrer aktivitet, og også kjennes under hvile. Jo mer forandringer det har blitt i hælsenen, jo mer bruker hælsenen å smerte og jo lengre tid tar det før man blir bra. Noen opplever at hælsenen er hoven, er blitt stivere og tykkere. Leser du mer på siden vår om senebetennelser eller seneplager ser du gangen i seneplager.
Hvordan har jeg fått min hælseneproblematikk, akillesproblematikk?
Akillesbetennelse, hælsenebetennelse eller akillestendinose kan som andre betennelser komme etter overbelastning der det har vært for mye belastning på kort tid. Andre kan få akillesproblemer etter skoskifte, dårlige sko med lite demping eller løping på hardt underlag. En annen viktig årsak til akilles og hælseneproblemer er feil fotstilling i foten, og da spesielt for mye overpronasjon. Det er også viktig å kjenne til at smertene rammer hyppigere ved økt alder. Dette fordi hælsenen naturlig degenerer med alderen.
En annen årsak til at mange plages med hælsenen er at akillessenen er vår tykkeste og sterkeste sene som overfører kraft fra den tohodete leggsmuskelen (m. gastrocnemius) og flyndremuskelen (m.soleus) til foten via senens feste på hælbeinet. Disse leggmusklene sammen med akillessenen er leggens sterkesste muskler når deg gjelder å stå på tå, skape fraskyv når vi går, løper og hopper. De er også med å stabiliserer foten. Siden de to leggmusklene har påvirkning over kneleddet påvirkes også kneet direkte av akillessenen. Det betyr at endret belastning over ankelen grunnet en spent akilles kan påvirke kneet og en endret belastning i kneet kan påvirke hælsenen. Derfor forstår man viktigheten av å undersøke både hofte, bekken, knær og underben når det dreier seg om en hælseneproblematikk.
Naprapatbehandling for akillesbetennelse/ hælsenebetennelse.
Naprapaten vil først og fremst undersøke deg nøye for å finne årsaken bak din hælsene/ akillesproblemetikk. Ved innfestningen til akillessenen på hælbeinet finnes også to slimposer som kan være vanskelig å skille fra hælsenebetennelse smertemessig. Det gjelder også spenninger og triggerpunkter i leggmuskulatur som kan gi symptomer som ligner akillesbetennelse. Derav er en god undersøkelse viktig for å avgjøre hva det dreier seg om.
Må jeg slutte å løpe om jeg har akillesbetennelse? NEI, du trenger ikke nødvendigvis det! Opptrening og naprapatbehandlingen tilpasses alltid deg individuelt og etter hvilken progresjon du har. Helt i begynnelsen er nok litt hvile lurt, men så blir det å dosere belastningen for å gradvis komme tilbake til ønsket aktivitetsnivå.
Hva kan jeg selv gjøre for min akillesbetennelse?
Det første er å finne ut hvorfor du tror du har fått akillesplagene. Dreier det seg om fysisk aktivitet der det er blitt en overbelastning fordi man har gjort “for mye – for tidlig – for raskt, og ikke hatt en gradvis tilpasning? Overbelastningen kommer nesten alltid som følge av for stor belastning over tid uten at vevet har vært klar for denne belastningen.
Når man har avdekket årsaken kan det akutt være behov for litt hvile i begynnelsen, men deretter å trene opp senen igjen som ved generelle seneplager for å gjøre den klar for mer og mer belastning igjen slik at du kan bevege deg og løpe smertefritt igjen. Våre naprapater i Trondheim og Stavanger hjelper deg gjerne med dine akillesplager slik at du raskest mulig kan komme tilbake til gå og løpeturer uten smerte i hælsenen.
Du kan også være interessert i:
Senebetennelse
Les mer om senebetennelse. Hva det er og hvorfor vi gjerne vil kalle det for senelidelse eller seneplager. Akkurat som ved akillesbetennelse ønsker vi å si akillestendinos.
Leggsmerter (kommer)
Les mer om leggsmerter og stramme legger. Hvorfor får vi stramme legger og hvordan påvirker leggene akillessenen vår?
Plantarfasciit
Les mer om plantarfasciit og hælspore her.